Литва виділить Україні €10 млн на закупівлю ракет-дронів "Паляниця"

Україна попросила партнерів на "Рамштайні" закуповувати більше озброєння в українських виробників, розповів Камишін
Фото: #залізні_зміни / Telegram

Україна отримає €10 млн від Литви на закупівлю ракет-дронів українського виробництва "Паляниця". Про це 6 вересня за підсумками засідання контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн" повідомив у Telegram уже колишній голова Мінстратегпрому Олександр Камишін.

Він розповів, що відпрацював із президентом України Володимиром Зеленським і командами ОП й Міноборони засідання "Рамштайну" в Німеччині.

"Отримали нове підтвердження від міністра оборони Литви про виділення €10 млн на закупівлю української ракети-дрона "Паляниця", – написав Камишін. – Попросили партнерів закуповувати більше озброєння саме в наших українських виробників".

Українська сторона також запросила міністрів оборони країн-партнерів та їхні оборонні компанії в Україну на другий міжнародний форум оборонних індустрій DFNC2 – Defense Industry Week на початку жовтня, додав Камишін.

На сайті міноборони Литви проінформували, що глава відомства Лаурінас Кащюнас взяв участь у засіданні "Рамштайну".

Зазначають, що Литва має намір виділити кошти на виробництво українського далекобійного озброєння – ракети-дрона "Паляниця" чи іншої балістичної ракетної системи.

"Під час зустрічі міністр також закликав союзників приєднатися до коаліції для нарощування цього українського потенціалу. За його словами, виділяючи кошти на створення безпілотників або ракет дальнього радіуса дії, ми даємо Україні можливість самій вирішувати, де і які ворожі цілі знищувати", – повідомили в міноборони Литви.

Контекст:

24 серпня Зеленський повідомив, що Україна цього дня вперше застосувала нову ракету-дрон "Паляниця" вітчизняного виробництва, і опублікував відео про нову зброю. Камишін зазначив, що "Паляницю" застосували на окупованій території. За його словами, ракета-дрон – абсолютно новий клас зброї.

Далекобійна ракета-дрон "Паляниця" українського виробництва коштує менше ніж $1 млн, повідомив віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.