Початок кінця путінського режиму. Сценарій, про який мені розповіли Горбачов і Шеварднадзе, запущено

Гордон: Коли грубіяна світовій спільноті більше терпіти неможливо, світова спільнота робить так, щоб грубіян перестав грубіянити
Фото: Gordonua.com

У 1980-х США та інші країни Заходу змусили Радянський Союз іти на поступки, унаслідок яких він надалі розпався, розповідали в інтерв'ю засновнику інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону колишній президент СРСР Михайло Горбачов і ексміністр закордонних справ Радянського Союзу Едуард Шеварднадзе. На думку Гордона, Захід може застосувати цей сценарій ще раз – щодо Росії.

Світ на порозі великих змін. І зумовлене це, на мою думку, двома причинами. Перша: наступ коронавірусу. Друга: різке, найжорстокіше падіння цін на нафту.

Колись така історія вже була. Точніше, нещодавно. В історичному розрізі буквально вчора  у середині 80-х.

2008 року я приїхав на інтерв'ю до колишнього міністра закордонних справ Радянського Союзу, пізніше президента Грузії Едуарда Шеварднадзе. Він приймав мене у себе вдома у Крцанісі під Тбілісі. Ми говорили багато про що, і раптом він став відверто розповідати про речі, про які я навіть не питав.

Ось що сказав Шеварднадзе:

Рейган – на той час він був президентом США – зробив заяву, що американці винайшли ядерну бомбу, яка буде базуватися в повітрі. Ядерні бомби й раніше були, але [розміщені] на землі.

Заява Рейгана мене та Горбачова стривожила: у нас такого не було. [Ви уявляєте], що будь-яке місто така зброя може дістати. Покликали науковців-ядерників багатьох із них, зокрема [російського] академіка [Євгенія] Веліхова, я знав особисто... Розмова тривала години півтори: ми ставили запитання вони відповідали. Вони переконали нас, що такої зброї бути не може.

Минуло місяці три чи три з половиною, Горбачов знову телефонує. Прийшли ті самі науковці. Зустрілися. Вони попросили вибачення. "Ми, – кажуть, – неправду вам сказали... [Таку зброю можна створити], якщо економіка країни дасть можливість. Радянський Союз протягом найближчих 1520 років не зможе створити такої зброї, а Америка, якщо вона буде розвиватися так само динамічно, зможе".

Це не було головним приводом для припинення холодної війни, але було однією з причин. Тоді ми з Горбачовим і вирішили: треба будь-якою ціною налагодити відносини із Заходом. І ми вилетіли до Рейгана.

Пізніше, коли вимкнули софіти, коли оператори згорнули камери і вийшли, ми залишилися розмовляти з Шеварднадзе в його кабінеті. І він буквально на пальцях пояснив мені, як американці і Захід загалом змусили Радянський Союз іти на поступки, унаслідок чого, власне кажучи, за кілька років він успішно розвалився.

Під час інтерв'ю з Едуардом Шеварднадзе, 2008 рік. Фото: Gordonua.com

Коли за два роки я приїхав до Михайла Горбачова – колишнього президента Радянського Союзу – я не міг не поставити йому цього запитання. Я процитував висловлювання Шеварднадзе і нагадав про ту їхню зустріч із фізиками. І ось що він мені відповів:

Я думаю, що це інтерпретація розмови [яка дійсно відбулася], але іншими словами.

І знову, коли камери згасли й оператори вийшли, Михайло Сергійович повторив мені те, про що говорив Шеварднадзе.

Під час інтерв'ю з Михайлом Горбачовим, 2010 рік. Фото: Gordonua.com

Я зрозумів головне: коли настає межа, і грубіяна світовій спільноті більше терпіти неможливо, світова спільнота робить так, щоб грубіян перестав грубіянити.

Сьогодні те ж саме починає відбуватися з путінським режимом. Хочу сказати, що я не ототожнюю Росію та її владу, росіян і Путіна. Я нічого поганого не зичу жителям Росії, але я бажаю всього найкращого своїй країні – Україні. А щоб у неї було це найкраще, для початку Росія має вийти з української території, і з Криму, і з Донбасу, віддати цю територію, покаятися і повернути те, що втратила українська економіка внаслідок агресії і неоголошеної війни.

Я абсолютно впевнений: завдяки подіям, які насуваються з невідворотною швидкістю на Росію, це незабаром станеться. Повторюється сценарій, про який мені розповідали Горбачов і Шеварднадзе. Сценарій один і діє він чітко й жорстко.

Думаю, що найближчим часом ми побачимо різке ослаблення владної верхівки Росії внаслідок ослаблення самої Росії, внаслідок падіння цін на нафту і поширення коронавірусу, до якого, природно, РФ не готова. Припускаю, що через це будуть наростати протестні рухи в Росії, а російська еліта, яка завжди була інтелектуально сильною, зрозуміє, що перебування Путіна на посаді президента просто до смерті подібне – і змінить його. У який спосіб – це друге запитання, але, як мені здається, це неминуче відбудеться, і доволі незабаром.

Ми можемо побачити з вами цікаву подію, про яку ніхто не здогадувався ще буквально вчора. Будьте здорові, і давайте дивитися!

До речі, це відео впродовж неповних чотирьох днів подивилося понад 2 млн глядачів, воно потрапило у тренди YouTube. Отже, охочих побачити покарання грубіяна багато.

Відео: Дмитрий Гордон / YouTube

Джерело: "ГОРДОН"