Одного дня Україна буде в НАТО, але безпека нам потрібна вже сьогодні. Тому українська дипломатія активно розбудовує мережу регіональних альянсів

Фото: Dmytro Kuleba / Facebook

Полетів до Латвії на зустріч міністрів НАТО, а потім одразу звідти – до Швеції на зустріч міністрів ОБСЄ. Плюс понад півтора десятка окремих двосторонніх переговорів із партнерами.

Зараз дуже важливо, з одного боку, зміцнювати країну зсередини, а з іншого, бути в найтіснішому постійному контакті з нашими партнерами. Під час цієї поїздки ми продемонструємо широку міжнародну підтримку України на тлі російської загрози. Також продовжимо роботу над наповненням комплексного пакету стримування РФ конкретними рішеннями, кроками та заходами.

У НАТО добре розуміють, що сильна Україна вже сьогодні забезпечує безпеку та стійкість усього східного флангу Альянсу. Одного дня Україна буде в НАТО, але безпека нам потрібна уже сьогодні, а не в майбутньому. Тому українська дипломатія вже нині активно розбудовує гнучку мережу регіональних альянсів, до якої входять "Люблінський трикутник" із Польщею та Литвою, "Асоційоване тріо" із Грузією та Молдовою, "Квадрига" з Туреччиною.

Ця стратегія вже працює та приносить конкретні результати. Сьогодні глави урядів "Асоційованого тріо" вперше разом проводять переговори у Брюсселі з керівництвом ЄС, різні міністерства країн "Люблінського трикутника" координують протидію російським гібридним загрозам із боку Білорусі, а "Квадрига" поглиблює військово-технічну співпрацю, що зміцнює нашу оборону і стратегічні позиції.

ОБСЄ є така, якою вона є, і іншої в нас не буде. Ми не повинні чекати від неї забагато, але маємо цінувати те, що ця організація робить. Нам буде про що поговорити на міністерській зустрічі на тлі послідовних і дедалі гірших деструктивних дій Росії. Вона тисне та обмежує спеціальну моніторингову місію ОБСЄ на Донбасі, фактично блокує роботу тристоронньої контактної групи та системно порушує Мінські угоди. У Стокгольмі на полях міністерської зустрічі ми також проведемо окремий захід про Кримську платформу.

І доки ми попрацюємо на зовнішньому фронті, бережіть Україну зсередини. Сила, єдність та витримка – ось наша головна зброя.

Джерело: Dmytro Kuleba / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора