Макрон не може в очі Путіну говорити про зняття санкцій. Путін вважав би це образливим для своєї пацанської публічної політики

Усі рухи західних лідерів навколо Росії містять у своїй політичній основі саме Мінські угоди, зазначив журналіст Дмитро Литвин.

У цьому хайпі про повернення Росії у G7/G8 загубили важливий контекст – Мінських угод. [Президент Франції Еммануель] Макрон же про що говорить? Про те, що потрібен прогрес щодо України. І визначено часові рамки – приблизно рік. Щоб типу повернути Росію із 2020-го. Макрон говорить це не тому, що [президенту Росії Володимиру] Путіну аж так хочеться повернутися в G7/G8, а тому, що не може в очі Путіну публічно говорити про зняття санкцій.

Етикет спілкування з Путіним має на увазі ось такий евфемізм – якби Макрон сказав йому про санкції прямо (типу можемо зняти з наступного року), Путін вважав би це образливим для своєї пацанської публічної політики. Він же п'ять років вдає, що санкції – це дурниці. А обговорювати церемоніальну рамку G7/G8 із Путіним та історію про Європу від Лісабона до Владивостока – це означає не сказати нічого конкретно, хоча мати на увазі саме головне питання – про санкції. Ось саме це Путіну обіцяють зараз і Макрон, і [президент США Дональд] Трамп, треба чітко розуміти.

Санкції прив'язано до теми війни Росії проти України. І прогрес у цій темі може бути тільки один – за "Мінськом", інших шляхів урегулювання на сьогодні немає. Там є два максимально кризові для нас пункти – безумовна амністія для учасників війни (читай: для бойовиків) і особливий порядок самоврядування ОРДЛО – включно з російською мовою, особливим фінансуванням, особливою міліцією й особливою прокуратурою.

Почитайте "Мінськ" – ці тексти вражають. Повернення контролю Україні над ділянкою кордону з Росією за "Мінськом" починається наступного дня після місцевих виборів і закінчується після всеосяжного політичного врегулювання, яке передбачає, зокрема, закріплення в Конституції постійного особливого статусу ОРДЛО. Нагадаю, нещодавно в інтерв'ю УП президент [Петро] Порошенко зізнався, що особисто писав текст угод. На коліні, так би мовити. Шкода, у нього не запитують, а як так вийшло, що в "Мінську" немає навіть, наприклад, застереження, що амністію не буде поширено на тих, хто вчинив тяжкі злочини. Пфф!

Тож потрібно чітко розуміти ціну питання. Не G7/G8, а комплекс санкцій. І всі ці рухи західних лідерів навколо Росії містять у своїй політичній основі саме Мінські угоди. У нас може бути дуже кризовий рік саме з ось такого "мінського" погляду. Бо Мінських угод так і не закріпили в нас у тому вигляді, як мали на увазі, коли їх складали.

Можна скільки завгодно розповідати, що їх писали не для того, щоб виконувати. І це дійсно можливо. Наша держава може відморозитися. Але, схоже, немає шансів, що відмороз підтримають на Заході.

Джерело: Дмитро Литвин / Facebook