Із Росії витісняють трудових мігрантів із Середньої Азії, а працювати комусь треба. Видавання паспортів РФ жителям ОРДЛО – джерело трудових ресурсів

Паспорти РФ для жителів окупованих територій Донбасу – це інструмент, що дає змогу показати місцевим жителям, що путінська система з ними, зазначив журналіст Дмитро Литвин.

Поки ми тут сидимо, Путін підписав указ, який дозволяє мешканцям ОРДЛО отримати російський паспорт. Зараз, можливо, понесеться хвиля зради/страху/конспірології. Але спробуймо зберегти тверезість. Путін керується комплексом причин. І не всі вони пов'язані з тиском на нашу державу.

Одне з його головних завдань як окупанта – зберігати хоча б якусь лояльність на окупованій території. Путін уже поділив окуповану територію України на сорти: Крим – перший сорт, який безпосередньо включено до складу путінської системи, і ОРДЛО – другий сорт, який тинявся десь у безсистем’ї. Паспорт РФ у такому контексті – це інструмент показати окупованій території, що путінська система з ними, навіть якщо не включає їх у себе безпосередньо. Це означає, що в Москві не готуються до швидкого вирішення проблеми ОРДЛО, тобто не варто побоюватися, що хтось спробує нам це впарити в нинішньому вигляді.

Другий важливий пункт – робочі руки. Ми не знаємо, скільки точно паспортів видасть Москва жителям ОРДЛО, але якщо рахунок ітиме на сотні тисяч, то це серйозно з погляду трудової міграції в Росію. Останнім часом із Росії витісняють багатьох трудових мігрантів із Середньої Азії, а працювати комусь усе-таки треба. Українці дістали більше можливостей шукати роботу у Європі. ОРДЛО у такому контексті – явно джерело трудових ресурсів, і паспорт РФ потрібен для їхньої інтеграції в економіку Росії, нехай і на найнижчі частини ієрархії. Паспорт – це насамперед можливість виїхати.

Третій пункт – за непрямими ознаками можна судити, що зараз у Москві йде якась боротьба за модель політики Росії щодо ОРДЛО і взагалі щодо війни з нашою державою. З одного боку, є ворушіння Медведчука на білоруському напрямку, є ворушіння самого Лукашенка і, як можна припустити, ворушіння якихось типчиків у Москві, зав'язаних на цю партію. З іншого боку, є Сурков і стара модель політики, у межах якої, як можна припустити, пішла ця історія з паспортами. Не треба думати, що в Москві є єдиний підхід до вирішення долі ОРДЛО і формулювання вимог. Вони там ще самі перегризуться через цю ситуацію. Поки варто запастися попкорном.

І четверте – важливе для самої окупованої території. Що більше там роздадуть російських паспортів, то менше там залишиться економічно активних жителів. Тому логічно, що вигідніше взяти або документи України та інтегруватися в наше життя, або взяти документи Росії, якщо щось заважає бути тут, у нас, і інтегруватися в те життя. Залишатися на окупованій території за такого розкладу – доля найменш активних. А отже, зросте ціна утримання ОРДЛО.

Чи стане роздавання паспортів тлом для воєнної ескалації, якщо загине хтось із тих, хто набув громадянства? Сумніваюся. Путін не шукав причин раніше і вони не потрібні йому зараз, щоб воювати. Якби він хотів анексувати цей шматок території, то вже зробив би це. Поки треба просто спостерігати, на роздавання якої кількості паспортів там буде налаштовуватися система.

Джерело: Дмитро Литвин / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора