Наказ трибуналу про повернення військових кораблів не був самоціллю. Наша мета – відновлення права і отримання належної компенсації від РФ

Фото: Lana Zerkal / Facebook

Україна має намір довести, що прохід українських кораблів через Керченську протоку 25 листопада 2018 року був мирним і законним, а дії РФ є порушенням норм міжнародного права, зазначила заступниця міністра закордонних справ України Олена Зеркаль.

Поки "Нікополь", "Бердянськ" та "Яни Капу" прямують додому в Одесу, команда Міністерства закордонних справ прямує в Гаагу, де вже в четвер відбудуться перші слухання арбітражного трибуналу у справі щодо порушення імунітету трьох українських військово-морських суден і 24 членів їхніх екіпажів (Україна проти Російської Федерації) за Конвенцією ООН із морського права.

Наша боротьба за хлопців і кораблі почалася із самого моменту їх незаконного затримання. Довгий час усі наші політико-дипломатичні зусилля і зусилля наших партнерів для їхнього повернення додому були марними.

1 квітня 2019 року згідно з вимогами Міжнародної конвенції ООН із морського права ми повідомили Російську Федерацію про спір за Конвенцією ООН із морського права. Бо захоплення й утримання українських військово-морських кораблів та членів їхніх екіпажів є грубим порушенням Росією імунітетів військових кораблів, гарантованих нормами міжнародного звичаєвого і морського права.

Міжнародний трибунал із морського права 25 травня 2019 року на запит України зобов'язав Росію негайно повернути під контроль України "Нікополь", "Бердянськ", "Яни Капу" і 24 членів їхніх екіпажів.

Проте наказ Міжнародного трибуналу не був і не є самоціллю. Наша мета – установлення порушення права, відновлення його й отримання належної компенсації. Саме це і закладено в позові МЗС від 1 квітня 2019 року.

Хочу нагадати, як відбувалися події у відомій справі Arctic Sunrise (Нідерланди проти Росії):

  • 4 жовтня 2013 року – справа ініційована Нідерландами;
  • 22 листопада 2013-го – наказ Міжнародного трибуналу з морського права про звільнення;
  • 29 листопада 2013-го – Росія звільнила екіпаж;
  • 6 червня 2014-го – Росія звільнила судно;
  • 14 серпня 2015 року – рішення арбітражного трибуналу, яким визнано порушення Росією Конвенції ООН із морського права і зобов'язано сплатити компенсацію на користь королівства Нідерланди.

Ми також збираємося пройти цей шлях і довести всьому світу та арбітражного трибуналу, що прохід 25 листопада 2018 року був мирним і законним, а дії Російської Федерації, у тому числі щодо кримінального переслідування наших моряків, є порушенням норм міжнародного права.

Джерело: Lana Zerkal / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора