Добре, що Путін боїться здатися слабким. Через це Китай не може допомогти Росії

Фото: Игорь Эйдман / Facebook

Війна не може зупинитися, поки Росія окупуватиме українські території. Це буде вічне протистояння. Тимчасове зупинення війни спричинило б лише те, що путінська верхівка змогла б якось нормалізувати ситуацію з постачанням зброї, снарядів і решти – і знову відновити війну.

Світ неможливий без виходу Росії з української землі, а вихід Росії з української землі неможливий без військового розгрому російських військ, російської влади. Тому тут, звичайно ж, не йдеться про якийсь мир.

Китай просто намагається дати руку допомоги Путіну в ситуації з наближенням українського наступу. Але поки не видно, щоб Путін її прийняв. Якби він її прийняв, то мав би виступити з якоюсь демагогічною заявою про те, що ми припиняємо наступальні дії, що ми в односторонньому порядку припиняємо вогонь, тоді Україна в очах багатьох опинилася б у ролі країни, яка, навпаки, ініціює війну, і це ускладнило б західну допомогу. Китай міг би сказати тоді: як же, ми не передаємо зброї Росії, а Захід передає зброю Україні, яка не погоджується на наш "мирний план", на відміну від Росії, тоді й ми якось допомагатимемо Росії.

У такий спосіб відбулася б легітимація китайської допомоги Росії. Однак, як я вже сказав, Путін, мабуть, найбільше в житті боїться здатися слабким, недарма постійно повторює, що слабких б'ють. Такий односторонній заклик до перемир'я, на мою думку, у його очах був би ознакою вияву слабкості. Тому він на це поки принаймні не йде. Як я вважаю, це дуже добре, тому що завдяки цьому китайське розведення поки не реалізувалося.

Джерело: Игорь Эйдман / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора