Коломойському потрібна не перемога Зеленського, а слабка Україна. Тому що сильна Україна змусить його заплатити за "Приват" і забере активи

Українці майже нічого не знають про кандидата в президенти країни, шоумена Володимира Зеленського, зазначив інвестбанкір Сергій Фурса.

Zе українці.

Українці втомилися від політиків, які постійно брешуть і крадуть. Українцям необхідні зміни. В українців є великий запит на нові обличчя в політиці, які будуть відрізнятися від обридлої політичної еліти. І цей запит цілком природний. І навіть раціональний. На запит на нові обличчя українці отримали кандидата Зеленського.

Зеленський збирає голоси навіть розумних українців, які багато що розуміють. Багато українців розуміє, що Зеленського підтримує Коломойський. Українці, які хочуть нові обличчя, розуміють, що Коломойський робить це не просто так. Але українці все одно готові голосувати за Зеленського, тому що вірять, що після виборів Зеленський може кинути Коломойського. Українці щиро вірять і сподіваються, що Зеленський тільки прикидається, обіцяючи Коломойському все на світі, але, прийшовши до влади, виявить найкращі риси й буде служити народові і країні. Серйозно?

Ми хочемо нове обличчя й іншу якість, і всі наші надії пов'язані з тим, що це нове обличчя вчинить точно так само, як усі старі обличчя, і кине свого патрона і спонсора? Це та нова якість, на яку ми чекаємо? Це ті цінності, яких ми вимагали на Майдані? Це ваш вибір у пошуках чесності, коли ви голосуєте за людину, яка з перших слів починає брехати? Адже проблема не в тому, що Біл Клінтон мав сексуальні контакти з Монікою Левінськи, а в тому, що він брехав про це. І проблема Зеленського не в тому, що він знімає фільми в Росії, навіть якщо це фільми про велику Росію, а в тому, що він брехав про це. Тому що якщо ми хочемо нове обличчя, то повинні вимагати від нього нової якості. А якщо якість стара, то що ж у цьому обличчі нового?

Ми абсолютно нічого не знаємо про Зеленського. Ні про Зеленського – людину, ні про Зеленського – кандидата в президенти. Ми майже все знаємо про Петю і Юлю, про Садового і Гриценка, навіть про Бойка і Ляшка ми знаємо дуже багато. Більше, ніж хотілося б, і більше, ніж вони заслуговують. Ми знаємо їхні недоліки і в декому бачимо певні переваги. Але ми нічого не знаємо про Зеленського. Порожнеча. І ми самі наповнюємо цю порожнечу. Ми видаємо бажане за дійсне, приписуємо йому погляди через призму своїх бажань. І хочемо повірити в те, що вийшло. І самому Зеленському головне мовчати, дозволяючи нам самим виконувати роботу за нього. Чи це не віра в диво?

Українці часто скаржаться, що їх обманюють. Політики дійсно обманюють українців. Обіцяють те, що неможливо виконати. А українці вірять. А потім звинувачують політиків, замість того щоб визнати свою помилку. Замість того щоб визнати, що ніхто не може за своїм бажанням завершити війну за тиждень або підвищити зарплати в 10 разів. Це просто неможливо. І те, що українці повірили в ці обіцянки, багато в чому свідчить радше про самих українців, ніж про тих, хто ці обіцянки роздає.

Українці самі раді обманюватися. І випадок із Зеленським – це величезний самообман. Коли ми віримо в диво. Вибираємо найнеймовірніший сценарій розвитку подій і починаємо вірити в нього.

Українці вірять, що Зеленський чесний і непідкупний, який просто волею долі змушений приховувати всі ці риси, щоб олігарх Коломойський зробив на нього ставку. Він роками жартував так, як потрібно Коломойському. Він роками співпрацював із ним. Йому надали ефір на каналі Коломойського, його охороняють люди Коломойського. І все це було зроблено хлопчиком із Кривого Рогу тільки для того, щоб здобути шанс прийти у владу і все змінити. Використати Коломойського і його ресурси, щоб потім навести лад у країні. Щоб позбавити країну олігархів, зокрема Коломойського. І цей план Зеленський реалізує вже багато років.

Українці можуть повірити в такого Зеленського. Але як українці можуть повірити, що так можна обдурити Коломойського? Це ще більше диво, ніж перетворення Зеленського. Тому що Коломойський може бути скільки завгодно поганою людиною, але він точно не дурень. А якщо ви так вважаєте, то, найімовірніше, у дурнях він залишить саме вас.

Уся ця історія звучить як суміш фантастичного фільму і твору якого-небудь Ларса фон Трієра. І точно не пов'язана з реальністю. Але українці готові зробити ставку на цей варіант. Вхопитися за примарний шанс. Шанс, який їм продає досвідчений і розумний пройдисвіт Коломойський. Бо не так важливо, хто грає у фільмі. А важливо, хто продюсер і режисер фільму.

І не звинувачуйте потім Коломойського. Це буде ваша провина. Ви повірили в його історію. Історію, яка потрібна йому. Тому що Коломойському потрібна навіть не перемога Зеленського. Коломойському потрібна слабка Україна. Як і будь-якому олігарху, до речі. Але Коломойському потрібніше, тому що сильна Україна змусить його заплатити за "Приват". Забере активи як в Україні, так і за кордоном. Слабка Україна не буде здатна на це. І дасть змогу і далі заробляти. На Україні та українцях.

Джерело: Sergey Fursa / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора