Як Козицький "прихватизував" стабільну тему – виробництво сайтів усієї системи прокуратури – і залишається недоторканним

Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

Прокуратура і Козицькі: свій до свого по своє?

Що дозволено Юпітеру, не дозволено бику – у правоохоронців немає претензій до співпраці родини голови Львівської ОВА з партнером "Газпрому" під час "повномасштабки", бо компанія родини Козицьких роками сидить на тендерах прокуратури і НАЗК. Свій до свого по своє.

Буде багато букв, але про повний розпад і деградацію системи державного управління я маю написати детально. Ось ви кажете: PIN-UP, "Київстар", російський слід. А як щодо того, що родина очільника Львівської області Максима Козицького щонайменше рік кривавої війни качала український газ разом із діючим власником російського нафтового бізнесу й партнером "Газпрому"? І ніякого тобі Держфінмоніторингу, жодних тобі санкцій РНБО. Тільки гучне мовчання ягнят із СБУ. І хруст "зелені".

Я вже писав про цей треш. Батько голови Львівської ОВА Максима Козицького, Зиновій, із початком повномасштабного вторгнення не припинив співпраці з Карелом Комареком, головним партнером "Газпрому" в Чехії. Який навпіл із "Газпромом" побудував і експлуатував найсучасніше ПСГ в Чехії. І особисто сидів із заступником голови "Газпрому" Медведєвим у раді директорів, спонсорував російський хокей і придбав низку ерефних нафтових активів, зокрема термінал "Самара", який зараз у Росії боронять від атак наших дронів. Остаточно відносини з "Газпромом" чех розірвав лише влітку 2024 року під тиском влади Великобританії, де в нього лотерейний бізнес.

А свій російський бізнес, термінал "Самара", заправник російських танків – узагалі великі підозри, що "продав" власному менеджменту, читай, сам собі.

І весь цей час, поки російський газ ішов у ЄС через Комарека, а гроші від ЄС ішли в Москву, в Україні з Комареком працювали Козицькі – через ТОВ "Горизонти", що бурило скважини й качало вже український газ. Ласкаве теля двох маток смокче.

І найбільший цинізм, повторюся, що все це відбувалося при повному мовчанні правоохоронних органів. Ок, зараз Комарек оголосив про розрив відносин із "Газпромом". Але аж до весни 2023-го частка росіян у ПСГ була 50%, і лише в березні 2024-го були звільнені російські топи з ради директорів. Тут немає і не може бути строку давності. Де провадження?

Тим більше що СБУ у 2018 році прямо писала Держгеонадрам про те, що Комарека не можна допускати до аукціонів, бо людина працює на РФ та "ЛНР" і "ДНР". І те, що за підтримки відомих ресурсів і родини Козицьких "Горизонти" відбилися в судах, говорить (учергове) про українські суди, а не про непричетність Комарека.

Жодної кримінальної чи санкційної справи, хоча саме через Комарека Україна втрачала транзитне значення й доходи на величезні суми.

Мені стало цікаво – чому?

Так, відомо, що президент і "віцепрезидент" дуже задоволені паном Козицьким. На тлі повідомлень про чергові успіхи на ниві боротьби з контрабандою на Львівщині залишається лише здогадуватися чому. Але президент і глава ОП – це топрівень, він дозволяє бути князьком у себе в регіоні, сісти на тендери "Укрнафти" й "Укргазвидобування" і повигравати на 7,5 млрд грн, але не гарантує повного імунітету.

А що гарантує такий імунітет? Ну, наприклад, коли ти в шоколаді з прокуратурою. І на додаток – із НАЗК, бо ти є ексклюзивним, а точніше безальтернативним IT-партнером.

Отже, зустрічайте.

Приватне акціонерне товариство "Фінпорт Текнолоджіс Інк.", головним акціонером якого є батько голови Львівської ОВА Зиновій Козицький.

Із 2014 року ця компанія на безконкурентній основі виграє тендери Генеральної та обласних прокуратур (усі без винятку сайти обласних прокуратур виконані за єдиним шаблоном) і НАЗК (тут від тендерів посунуто ДП "Українські спеціальні системи") з надання послуг техпідтримки сайтів і обслуговування реєстру декларацій НАЗК.

Основних засобів – на два бюджетні ноутбуки

Згідно з актуальним публічним звітом, компанію засновано у 2000 році, і її основними видами діяльності були й залишаються комп'ютерне програмування, консультування з питань інформатизації.

Зі звіту також слідує, що Зиновій Козицький був і залишається найбільшим акціонером компанії із часткою понад 42%.

До кінця 2023 року Козицький був головою наглядової ради компанії, а із 2024 року є її членом.

На кінець 2023 року на балансі компанії числилося основних засобів на суму 45 тис. грн, що є еквівалентом двох ноутбуків низького цінового сегмента (на кінець 2022 року вартість основних засобів складала всього 3 тис. грн).

Тобто компанія, яка протягом багатьох років є безальтернативним надавачем послуг техпідтримки сайтів Генеральної та обласних прокуратур і обслуговує реєстр декларацій НАЗК, має на балансі основних засобів на 45 тис. грн. У разі виникнення зобов'язань із боку "Фінпорт Текнолоджіс Інк." (наприклад, через невиконання умов договору) замовник послуг не зможе витребувати з компанії жодної фактичної компенсації, оскільки, окрім статутного фонду 2 млн грн (які, можливо, представлені в неліквідній формі), компанія не має інших ліквідних активів.

У фінансових результатах за 2023 рік компанія декларує чистий дохід у сумі майже 11 млн грн. При цьому, тільки за інформацією з реєстру державних закупівель, у 2023 році компанія стала переможцем і уклала відповідні договори на надання послуг на суму понад 23 млн грн.

Перевірка статусу виконання цих договорів демонструє, що всі вони були оплачені й виконані у 2023 році; з переважною більшістю замовників на нові тендери, оголошені у 2024 році, компанія теж подавалася і стала переможцем. Відповідно, пояснити невідповідність розміру доходу у звіті компанії й даних держзакупівель не є можливим.

Така невідповідність може свідчити про недоброчесне ведення бухгалтерської та фінансової звітності, у тому числі з метою ухилення від сплати податків.

Тендери: упевнений переможець конкурсів з одним учасником

Згідно з відкритими даними державних закупівель, із 2016 року "Фінпорт Текнолоджіс Інк." стало переможцем у 201 закупівлі, уклало (і виконало) договорів на загальну суму понад 61 млн грн.

Майже половина закупівель відбувалася на неконкурентній основі (закупівля в єдиного постачальника, тендер "під компанію"), у 63 із 91 конкурентної закупівлі "Фінпорт Текнолоджіс Інк." було єдиним учасником тендера.

Тендери 2023 року, у яких переможцем стало "Фінпорт Текнолоджіс Інк.".

Тендери 2024 року, у яких переможцем стало "Фінпорт Текнолоджіс Інк.".

У вичерпному переліку замовників послуг компанії через систему держзакупівель – НАЗК, ДП "Інститут інтелектуальної власності", Генеральна й обласні прокуратури.

Прокуратура: since 2004

Згідно з повідомленням видання "Наші гроші", ще у 2014 році "Фінпорт Текнолоджіс Інк." виграло тендер на підтримку й розширення вебпорталу Генпрокуратури. Оскільки в подальшому компанія на безконкурентній основі вигравала тендери Генеральної й обласних прокуратур, вірогідно припустити, що укладений ще у 2014 році договір і реалізовані в ході виконання робіт рішення надали подальші переваги "Фінпорт Текнолоджіс Інк." на аналогічні чи схожі закупівлі органами прокуратури для розвитку й підтримки своїх вебпорталів і сторінок, дозволили замовникам послуг оголошувати неконкурентні тендери або ж обмежили/унеможливили участь інших учасників тендерів в поданні пропозицій.

З інформації, розміщеної на сайті компанії, слідує, що "Фінпорт Текнолоджіс Інк." розробило сайт Генеральної прокуратури ще у 2004 році, але, оскільки в той час процедура не передбачала обов'язкової публікації даних щодо такого роду закупівель державними органами, додаткової інформації щодо цього у відкритих джерелах немає.


Окрім створення сайта у 2004 році й виграного тендера у 2014–му на підтримку й розширення вебпорталу Генпрокуратури, "Фінпорт Текнолоджіс Інк." стало переможцем торгів на аналогічні за умовами тендери (модифікації, оновлення, доопрацювання тощо) для Генпрокуратури у 2019-му, 2021-му, 2022-му і 2023 році.

Щодо регіональних прокуратур, варто зауважити, що всі без винятку сайти обласних прокуратур виконані за єдиним шаблоном.


Вичерпний перелік послуг, який надається обласним прокуратурам у межах (типових) договорів, – це фактично реагування на збої в роботі сайтів у регламентований час.


Єдиний зазначений у всіх без винятку договорах з обласними прокуратурами – номер "телефонної гарячої лінії", який доступний у робочі години робочих днів. Такий підхід унеможливлює оперативне реагування в разі масованої скоординованої хакерської атаки на вебресурси прокуратури.

Ризики, пов'язані з обмеженими можливостями "Фінпорт Текнолоджіс Інк." оперативно реагувати на засвідчені зобов'язання в межах укладених договорів, також підтверджуються наведеними у звіті компанії даними щодо кількості працівників: 12 – у штаті, два – за сумісництвом, чотири – на неповному дні. Також привертають увагу значно нижчі за середньоринкові ставки з оплати праці для спеціалістів ІТ-галузі.

Більшість обласних прокуратур щороку, починаючи із 2016 року, підписує (типові) договори на техпідтримку своїх сайтів. Вартість послуг "Фінпорт Текнолоджіс Інк." на аналогічні послуги для різних обласних прокуратур майже не відрізняється. У порівнянні з 2017 роком вартість послуг компанії обласним прокуратурам зросла майже вдвічі.

НАЗК: посунути державного підрядника і збільшувати ціну на чверть за рік

Основна послуга, яку забезпечувала компанія на замовлення НАЗК, – програмно-технічне супроводження Єдиного державного реєстру декларацій. "Фінпорт Текнолоджіс Інк." забезпечувало цю послугу в інтересах НАЗК у 2022-му, 2023 році й має активний договір на 2024 рік. При цьому вартість абсолютно ідентичної за змістом і обсягом робіт послуги щорічно зростала на 20–25%.

Варто зауважити, що до першої участі "Фінпорт Текнолоджіс Інк." у тендерах НАЗК на ці послуги переможцем у закупівлях НАЗК було ДП "Українські спеціальні системи" і вартість послуг, починаючи із 2017 року, також щорічно зростала на 20–30%.

Відмова ДП "Українські спеціальні системи" від подальшої участі в тендерах НАЗК щодо цієї послуги не має логічного пояснення й дозволяє припускати наявність корупційної змови між "Фінпорт Текнолоджіс Інк." і ДП або НАЗК.

Державні клієнти – наше все

Із даних відкритих джерел слідує, що до 2010 року компанія вела помірно активну публічну комунікацію, публічно презентувала свої продукти й рішення для потенційних клієнтів. На той період серед клієнтів компанії був відносний паритет: половина – держструктури й органи місцевої влади, половина – комерційні клієнти, переважно великі компанії. Лінійка продуктів компанії була значно більшою в порівнянні з тими послугами, які вона надає останніми роками.

На профільному ресурсі, який агрегує дані щодо українських ІТ-компаній, є неактуальний запис щодо "Фінпорт Текнолоджіс Інк." із зазначеною неактуальною адресою офісу й переліком клієнтів, із якими "Фінпорт" уже давно не співпрацює. Актуальних відгуків про роботу в компанії чи записів на профільних ресурсах співробітників не віднайдено.

Виглядає так, що компанія програла конкурентну боротьбу на відкритому ринку, а її головним джерелом існування є саме державні підряди, які вона отримує за відверто сумнівними з точки зору прозорості процедурами.

Також із реєстрів випливає, що "Фінпорт Текнолоджіс Інк." із 2024 року є резидентом "Дія.City".

Отже, компанія батька голови Львівської ОВА посідає фактично монопольне становище, стала "ексклюзивним партнером" прокуратури й НАЗК, маючи нікчемні штат, статутний капітал і заявлені основні засоби. Фактично Козицький "прихватизував" нехай і не понадприбуткову, проте стабільну "тему", і роками сидить на ній. Але от біда: як тут НАЗК побачити конфлікт інтересів, якщо джерело цього конфлікту є ексклюзивним партнером самого НАЗК? І про який нагляд над дотриманням законності може йти мова, якщо талановита в усіх сферах – від нафтогазовидобування до програмування – родина Козицьких контролює електронну версію діяльності всієї системи прокуратури? Що на тлі чесько-російських партнерів родини взагалі стає напрочуд цікавим. Суспільству проте, я так розумію, не СБУ і не РНБО.

Чи, може, я не правий, Василю Васильовичу?

Джерело: Site.ua