Рейтинг Путіна впав, Трамп категорично не наш, від спорту тхне сечею. Для мобілізації населення Росії будуть використовувати українську автокефалію

РПЦ – це відділ ЦК КПРС з ідеології, зазначив російський опозиційний політик Дмитро Гудков.

Я б не звертав уваги на питання української автокефалії: яка, зрештою, у XXI столітті різниця, кому підпорядковуються люди в костюмах, модних у зниклій півтисячі років тому імперії? Не звертав би, якби не одне "але": саме цю автокефалію влада зараз, боюся, буде використовувати проти нас із вами. Ну а що? Рейтинг Путіна впав, війна з Україною на точці замерзання, Трамп категорично не наш, від спорту тхне сечею – і де, як не в церкві, зараз чергові резерви для мобілізації підвідомчого населення? Тож чекайте посилення клерикалізму.

Це зараз нікого не хвилює доля громадянина Гундяєва – а завтра нам пояснять. Увімкнуть випромінювачі на повну. Кажуть, минулого вечора зомбоящик уже зробив підхід до снаряду і вустами депутата заявив, що "ми спостерігаємо духовне просування НАТО на схід".

І не відмовиш у збоченій логіці. Константинополь – це Стамбул, Стамбул – Туреччина, Туреччина – НАТО... Дідо за бабу, баба за внучку – ось і до мишей докотилися.

У 2013 році Крим нікого не цікавив, але минуло кілька місяців – і всі ми збагатилися знаннями про "священний Корсунь" та іншу середньовічну хтонь. Думаєте, у Кремлі і його філії – Чистому провулку – не зможуть повторити? Адже навіть воцерковлені парафіяни не розуміють усіх тонкощів "канонічного права", а скоро, засікайте, у нас усіх будуть відскакувати від зубів різноманітні Трулльські собори.

Звичайно, важко припустити, яку нову підлість готує влада. Начебто і православ'я у школах уже хоч відбавляй, і почуття вірян у Кримінальному кодексі прописані, і міноборони збирає гроші на храм кольору хакі. Але досвід показує, що це тільки на добре у влади бракує розуму. А як щось небезпечне, криваве, з епохи динозаврів – то цього довго не треба чекати. Не буду вигадувати і підказувати, бо ж там читають.

Чому Путіну така важлива РПЦ, чому християннійший Пєсков уже пообіцяв відстоювати інтереси православних в Україні (від кого, до речі, відстоювати, від інших православних? Починаємо релігійні війни?)? Та тому, що РПЦ – це просто відділ ЦК КПРС з ідеології. Середньостатистична проповідь Гундяєва і кожного з його митрополитів – це завивання про "не допустимо Майдану", "немає влади не від Бога" і "треба молитися, а не на мітинги ходити". Дуже зручний порядок.

Який там Христос, які там гуманістичні ідеали, яка там віра. Два роки тому ось цей самий чоловік у білій шапці зі складним хрестиком відкритим текстом сказав: "Не той час, щоб розхитувати човен людських пристрастей – сьогодні час згуртування всіх здорових сил, і церква, і мистецтво, і культура, наші письменники, науковці, всі ті люди, які люблять батьківщину, мають бути разом, тому що ми входимо в критичний період розвитку людської цивілізації". Мовляв, кінець світу близько: треба "загальмувати наше сповзання в безодню закінчення історії". Ау, товаришу, це називається Друге пришестя. Ви з перевиборами Путіна не переплутали?

Найприкріше, що церква в Росії могла б бути корисним соціальним інститутом: просувати благодійність, зм'якшувати звичаї, піднімати голос на захист ув'язнених і закликати до милості над бідними. Але замість цього там чергова вертикаль влади, по якій гроші течуть знизу вгору і в дивний спосіб перетворюються на годинники та яхти.

Тому не треба радіти ні автокефалії, ні автосардинії. Нас із вами теж буде трясти, коли у відповідь Кремль звично розбомбить Воронеж. Ще би, такий привід.

Джерело: Дмитрий Гудков / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора