Виходить, як не крути, що ЄС, який ввів санкції проти Росії, сам фінансує її. І це шокує. Завжди, але особливо в День гідності та свободи, за які й далі гинуть українці

Фото: Hikmat Javad / Facebook

Сьогодні, 21 листопада, в Україні вшановують День гідності та свободи, його заснували у 2014 році з нагоди початку двох революцій – Помаранчевої революції (2004) і Революції гідності (2013–2014).

Президент України Володимир Зеленський у привітанні 21 листопада сказав, що "10 років тому українці розпочали нову сторінку боротьби – провели свій перший контрнаступ проти беззаконня, проти спроби позбавити їх європейського майбутнього".

І то була правда. Україна й зараз рухається шляхом демократії, відстоюючи її, як і свій європейський вибір, кров'ю, сльозами, жертвами.

Ми тоді й зараз чули дуже багато слів підтримки з боку США та ЄС. Ми вдячні всім їм за все сказане і зроблене для нашої країни.

Кажу це як людина, яка особисто брала участь у Революції гідності. Так, це те, чим я завжди пишатимуся. У ті безсонні й холодні ночі ми зігрівалися вірою у правоту обраного шляху.

Але щоб дійти його кінця, нам мало власних сил, героїзму, сміливості. Ми маємо побачити чіткі сигнали від тих, хто підтримував і підтримує Україну, що двері ЄС і НАТО будуть відчинені для нашої країни. І це мають бути не просто загальні фрази, а чітко встановлені строки, коли все те, за що боролися й гинули українці під час Помаранчевої революції та Революції гідності, – усе це здійсниться.

Ми всі бачимо, що Росія не полишає своїх планів щодо захоплення всієї України. Є в неї плани й щодо захоплення Молдови, країн Балтії, Польщі. Не можна недооцінювати криваві амбіції російського керівництва. Але можна їм перешкоджати. І такою перешкодою має стати не лише військова, політична й фінансова підтримка України, а і прискорене прийняття нашої країни в НАТО та ЄС.

Поки, на жаль, ми не бачимо твердості, єдності в НАТО та ЄС щодо цього питання. Більше того, ми бачимо й реальність, яка шокує. З початку повномасштабного вторгнення в Україну Росія заробила на експорті нафти, природного газу й вугілля приблизно €550 млрд. Водночас з'ясовується, що найбільшим покупцем за весь проміжок часу з 24 лютого 2022 року до 13 листопада 2023 року був Європейський союз!

Сукупно країни ЄС заплатили Росії €180 млрд за всі види викопного палива, яке вони придбали за цей час. Із них понад €102 млрд – це сира нафта, €74 млрд – природний газ, решта – вугілля.

Так, виходить, як не крути, що ЄС, який ввів санкції проти Росії, сам фінансує її. І це шокує. Завжди, але особливо в День гідності та свободи, за які й далі гинуть українці. Гинуть від куль і снарядів тих, хто не мав ніколи ні гідності, ні свободи.

Джерело: "ГОРДОН"