Якщо повноваження розвідки і контррозвідки сконцентрують у СБУ, вийде монстр, який контролюватиме всіх

Фото: Всеукраїнська громадська організація «Сила і Честь»

Президент України не зможе контролювати СБУ, якщо вона поверне собі контроль над Службою зовнішньої розвідки, зазначив лідер партії "Сила і честь", колишній голова Служби безпеки України й ексначальник Головного управління розвідки Міноборони Ігор Смешко.

Відповідно до ст. 1 Конституції України, наша держава – демократична.

Концентрація повноважень в одній спецслужбі разом – розвідки, контррозвідки, включаючи воєнну контррозвідку, захист державного устрою, боротьбу з корупцією, організованою злочинністю та економічними злочинами, а також слідство щодо них – пряма ознака авторитаризму.

Ми повертаємося до СРСР? Тільки там була КПРС, яка зсередини робила спробу контролювати подібного монстра. Але він усе одно пожирав навіть і "своїх дітей". Хто його буде в нас контролювати? Та й підбору кадрів до нього, подібного, як у СРСР, уже не відновити. Там була хоча б ідеологія.

Подібний монстр буде одноосібно контролювати всіх, включаючи й самого президента. Історії з "касетним скандалом" і вбивством Георгія Гонгадзе вже для нашого власного державного досвіду замало?

Саме тому у 2004 році був ініціатором відокремлення розвідки від СБУ та створення окремої Служби зовнішньої розвідки України. Що успішно і зробив.

Жодна демократична країна Євроатлантичної спільноти не має подібного органу, який сам по собі вже є загроза і для людей, і для самої влади. Яка не здатна буде його проконтролювати. Особливо – у нас. Навіть Росія раніше за нас відокремила розвідку СЗР від ФСБ.

Пане президенте, хто і що вам радить?

Джерело: Игорь Смешко / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора