Навальний намагався переорієнтувати цілі "акта Магнітського" з керівників спецслужб РФ на олігархів. У ЄС зрозуміли, чиї інтереси він лобіював

Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

Виступ російського опозиціонера Олексія Навального в Європарламенті було спрямовано на зрив ухвалення депутатами європейського "акта Магнітського", вважає старший науковий співробітник Інституту Катона у Вашингтоні Андрій Ілларіонов.

Спецоперація Навального в Європарламенті.

Як з'ясовується, виступ Олексія Навального в Європарламенті було спрямовано на зрив ухвалення депутатами європейського "акта Магнітського" або ж на зміну/позбавлення його змісту.

Ідея документа, запропонованого Нідерландами 2018 року, полягала в тому, щоб "санкції запроваджували проти фізичних та юридичних осіб, відповідальних за геноцид, злочини проти людяності, тортури та інше нелюдське поводження, позасудові розправи, насильницькі зникнення, довільні арешти й затримання, рабство, торгівлю людьми, сексуальне та гендерне насильство, порушення свобод мирних зібрань і асоціацій, думки та висловлювання, релігії і переконань".

9 грудня 2019 року міністри закордонних справ країн – членів Євросоюзу домовилися про початок роботи з підготовки особливого режиму санкцій ЄС, що накладають на фізичних осіб та організації, відповідальні за порушення прав людини у світі. Цей документ покликаний стати європейським аналогом чинного у США "акта Магнітського". "На вимогу низки держав-членів ми домовилися розпочати роботу з підготовки глобального режиму санкцій, спрямованого на боротьбу із серйозними порушеннями прав людини", – заявив у Брюсселі новий верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

1 жовтня 2020 року в інтерв'ю журналу Spiegel Олексій Навальний назвав винуватими у своєму отруєнні Путіна, Бортникова, Наришкіна.

Навальний: "Я стверджую, що за цим вчинком стоїть Путін, інших версій у мене немає. Я кажу це не для того, щоб лестити собі, а відштовхуючись від фактів. Головний факт – "Новачок". Наказ про його використання може виходити тільки від двох осіб – начальника ФСБ або начальника Служби зовнішньої розвідки".

Spiegel: "А як щодо військової розвідки ГРУ, пов'язаної із замахом на Сергія Скрипаля?"

Навальний: "Так, напевно, ще й ГРУ. Але знаючи російську дійсність, ви також знаєте: начальник ФСБ Олександр Бортников, начальник СЗР Сергій Наришкін і навіть начальник ГРУ не можуть ухвалити рішення про використання "Новачка" без вказівки Путіна. Вони підпорядковані йому".

10 жовтня 2020 року Євросоюз запровадив санкції стосовно шести російських високопосадовців і силовиків у зв'язку з отруєнням Олексія Навального. У список увійшли перший заступник голови адміністрації президента Сергій Кирієнко, начальник управління АП із питань внутрішньої політики Андрій Ярін, директор ФСБ Олександр Бортников, заступники міністра оборони Олексій Криворучко і Павло Попов, повноважний представник Володимира Путіна в Сибірському федеральному окрузі Сергій Міняйло.

23 жовтня 2020 року група американських сенаторів від обох партій висунула адміністрації Дональда Трампа вимогу запровадити нові санкції проти Росії у зв'язку з отруєнням Олексія Навального. Відкритий лист сенаторів розмістили на сайтах Марко Рубіо і Мітта Ромні. Крім республіканців Ромні і Рубіо, лист також підписали республіканець Роджер Вікер і демократи Бен Кардін, Дік Дурбін і Кріс Кунс. Сенатори вимагають застосувати через отруєння Навального "акт Магнітського", "глобальний акт Магнітського" і закон про контроль над хімічною та біологічною зброєю.

До кінця листопада 2020 року процедура ухвалення європейського "акта Магнітського" в Європарламенті вийшла на фінішну пряму. Газета Le Monde зазначала, що новий режим санкцій не призначений для дії щодо корупціонерів. Як пояснило газеті дипломатичне джерело, це пов'язано з "відсутністю чіткого визначення корупції в міжнародному праві і наявністю інших механізмів боротьби з нею".

Виступаючи в Європарламенті 27 листопада 2020 року, Навальний закликав не запроваджувати санкцій проти російських силовиків, винуватих у злочинах проти людяності. Навальний також не підтримав європейських санкцій – ні проти Путіна, Бортникова, Наришкіна (названих ним самим винуватими в його отруєнні); ні проти тих, хто, на думку Євросоюзу, причетний до його отруєння (шістьох вищезгаданих осіб, включно з Бортниковим); ні проти Пригожина, обвинуваченого у причетності до вбивства російських журналістів у ЦАР, який зробив банкрутом навальнівський ФБК, що подав позови на десятки мільйонів рублів і проти самого Навального, і проти Соболь. Натомість Навальний закликав запровадити європейські санкції лише проти селективно дібраних ним олігархів – Усманова, Абрамовича, Ротенберга, здається, не причетних ні до отруєння Навального, ні до злочинів проти людяності.

Навальний: "Наскільки я розумію, зараз у Європейському парламенті розгортається велика і дуже важлива дискусія про нові стратегії і способи комунікації з Росією. Думаю, зараз саме час, щоб розробити нову стратегію, а не тільки підкорегувати стару; дійсно створити нову, виходячи з того, що ми дізналися про новий тип російської держави і його управління...

Досі основний підхід Європейського парламенту, Європи полягав у тому, щоб накладати санкції на людей, які технічно роблять погані речі. У моєму випадку, наприклад, на людей, які безпосередньо відповідають за отруєння або віддавали накази. Я б сказав, що немає сенсу накладати санкції на полковників, генералів або тих, хто явно багато по світу не їздить, у кого явно немає нерухомості або банківських рахунків у Європі...

Російські олігархи, не тільки старі, а й нові олігархи, ті, що належать до кола друзів Путіна, – ось що має стати справжньою мішенню санкцій...

Такі санкції мають бути дуже популярними в Росії, і їх просто потрібно спрямувати на російських олігархів. Скажіть панам Усманову, Абрамовичу, Ротенбергу і багатьом іншим: "Хлопці, ви дієте проти населення Росії, ви дієте проти Європи. Ви постійно стверджуєте, що Європа – це щось погане, тож, будь ласка, забирайте свої яхти і вивозьте їх у чарівні порти Республіки Білорусь". Такий підхід росіяни вітатимуть і сприятимуть йому".

Лобійована Навальним переорієнтація цілей європейського "акта Магнітського" з керівників і співробітників спецслужб, а також інших силовиків і посадовців, винуватих у злочинах проти людяності (включно із причетними до вбивств, отруєнь та інших терактів), на олігархів, які подорожують світом, дала б змогу Путіну й особам із його найближчого оточення уникнути на території Європи санкційної відповідальності за їхні злочини. Європейський "акт Магнітського" становить для них набагато більшу небезпеку, ніж його американський аналог, оскільки їхні рахунки і об'єкти нерухомості в набагато більших масштабах розташовані саме в Європі.

Європарламент не дослухався до порад Навального і 7 грудня ухвалив документ відповідно до його початкового задуму.

А для депутатів Європарламенту стало зрозуміліше, чиї інтереси під час слухань лобіював Олексій Навальний.

Джерело: Андрей Илларионов / LiveJournal