Зараз ми бачимо, що підтримка Грузії 2008 року була єдино правильним рішенням. Але 12 років тому Ющенка критикували за це

Фото: Iryna Vannykova / Facebook

2008 року експрезидент України Віктор Ющенко попросив своїх колег із Польщі, Литви, Латвії та Естонії підтримати Грузію. Ніхто з них не вагався ані хвилини, зазначила засновниця громадської організації "Розвиток територіальних громад" Ірина Ванникова.

Днями буде 12 років російської агресії у Грузії – 8 серпня 2008 року.

Тоді це був безпрецедентно сміливий крок політичної підтримки від українського президента та європейських колег. До речі, у Грузію ми летіли польським літаком, який через кілька років розбився під Смоленськом.

Рішення про підтримку грузинів Віктор Ющенко прийняв за лічені хвилини після дзвінка Саакашвілі. Останній сказав лише кілька слів: "Они идут на Тбилиси". Тоді Ющенко набрав Качинського та інших президентів – Литви, Латвії, Естонії – і попросив підтримати Грузію. Жоден не коливався ні хвилини.

І тоді Качинський на своєму літаку зібрав прибалтійських лідерів і привіз у Крим. Дуже шкода, що в самій Україні політичні еліти не тільки не підтримали українського президента, а ще й засуджували, іронізували, критикували Ющенка за емоційність, непродуманість дій. Тепер, через 12 років, ми бачимо, що така безумовна підтримка Грузії – це було єдино правильне благородне рішення. І з точки зору політики, і по-людськи.

Джерело: Iryna Vannykova / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора