Хіба можна назвати вчинок Чорновол піаром? Як піаритися на званні офіцера запасу, яке мають сотні тисяч людей?

Посвячення народного депутата від "Народного фронту" Тетяни Чорновол в артилеристи – гарний приклад для української армії, оскільки офіцери запасу потрібні і затребувані, але "служити в армії бажає меншість", зазначив журналіст Юрій Бутусов.

Зазвичай скандали навколо народних депутатів виникають зі звинувачень у корупції, розкоші, некомпетентності, лобізмі. Але вперше я побачив публічний скандал в Україні навколо народного депутата, де предмет звинувачення – проходження курсів молодшого лейтенанта запасу.

Тетяна Чорновол, удова загиблого на війні бійця, член комітету Верховної Ради з оборони, закінчила прискорені курси підготовки офіцерів при академії і здобула кваліфікацію артилериста. Це законно і доступно для людей з вищою освітою, які підходять за віком, вона нікого не "підсиділа" і посади ні в кого лейтенантської не забрала.

Десятки військових кафедр у цивільних університетах України кожного року штампують тисячі таких самих молодших лейтенантів запасу, і ось депутат із вищою освітою стала офіцером запасу зі своєї волі, після курсів, які відвідувала у вільний від роботи час.

Мені здавалося, що це гідний приклад поведінки – і для народних депутатів, і для звичайних громадян. Адже очевидно, що Чорновол не на курорті робила селфі, як робить зараз більшість людей, зокрема політиків. Адже очевидно, що посаду командира гармати і молодшого лейтенанта резерву не дає їй у житті жодних привілеїв.

Ну хіба можна називати це піаром? У суспільстві тисячі реальних ветеранів війни, як можна піаритися на званні офіцера запасу, яке в нас у країні мають сотні тисяч людей? У 2017-му Міноборони призвало на службу понад 4 тис. офіцерів запасу. Вони потрібні, вони затребувані, але, на жаль, служити в армії бажає меншість. І з огляду на це можна тільки висловити повагу вчинку Тетяни Чорновол – для нашої держави і для армії це якраз гарний приклад.

Лейтенант морської піхоти ЗСУ, яка протягом трьох років воювала снайпером Української добровольчої армії, Олена Білозерська написала чудовий текст про Чорновол – свою однокурсницю по навчанню на курсах офіцерів-артилеристів. Почитайте ці мудрі слова.

Джерело: Юрий Бутусов / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора