"Мотор Січ" після викачування технологій точно буде знищено. Китайці скуповують технології, їм не потрібні робочі місця в Україні

Фото: Oleksandr Prokopenko / Facebook

Стратегію розвитку "Мотор Січі" мають вирішувати на рівні керівництва РНБО і президента України, вважає головний редактор "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов.

Помічник президента США з національної безпеки Джон Болтон прибуває в Київ, щоб зірвати продаж одного із провідних у світі підприємств із виробництва вертолітних двигунів "Мотор Січ" китайським компаніям Skyrizon і Xinwei Group, повідомила американська The Wall Street Journal із посиланням на джерела в адміністрації президента США.

Власник "Мотор Січі" Вячеслав Богуслаєв продав контрольний пакет акцій підприємства китайцям ще у 2015 році, тоді виник великий скандал, адже у держави – 25% акцій "Мотор Січі". Американці теж висловили свою стурбованість, угоду в інтересах нацбезпеки намагався зірвати президент Петро Порошенко, але операція була законною, і тоді влада заблокувала її оформлення в ручному режимі – через Антимонопольний комітет.

І ось після президентських виборів Богуслаєв і китайці збираються завершити оформлення угоди. Чому це так турбує американців? Китай розпочав гонку озброєнь зі США і є головним опонентом Америки на геополітичному рівні.

Китайці виробляють майже повний спектр найсучасніших озброєнь. Але однією з найскладніших і не освоєних китайцями повною мірою технологій є виробництво двигунів. А двигун – це основа будь-якої бойової платформи, найскладніший і найважливіший елемент.

Китайці активно переманюють українських учених у всіх оборонних сферах, усіх, хто почав кар'єру у СРСР, десятки фахівців української оборонної промисловості їздять до Китаю, там живуть і працюють, посилюють китайську військову міць. Але в китайців немає технологічного циклу – усього комплексу технологій, усього оснащення для масового виробництва.

Купівля українського заводу дасть змогу Китаю зробити величезний технологічний стрибок у вертольотобудуванні і з часом вирватися в лідери у світовому вертольотобудуванні. Планер вони робити вміють, але тільки двигун створює справжню бойову платформу.

Моя думка – схвалювати продаж "Мотор Січі" без проведення переговорів із Богуслаєвим не можна. Завод після викачування технологій точно буде знищено, китайці скуповують технології, їм не потрібні робочі місця в Україні. Треба захистити підприємство, зберегти виробництво в Україні. Без забезпечення цих умов Антимонопольний комітет має відмовити в оформленні угоди.

Водночас наші партнери зі США мають допомогти заводу із завантаженням замовленнями. Американці контролюють багато ринків озброєнь. Відносини мають бути взаємовигідними. Будь-які заборони треба компенсувати.

"Мотор Січ" має величезні перспективи розвитку, у цьому плані держава має вибудувати стратегію завантаження підприємства замовленнями. Богуслаєв зумів зберегти наукові кадри. "Мотор Січ" – єдине українське підприємство, яке експортує високотехнологічні двигуни... в Ізраїль! Так, для ізраїльських ударних безпілотників. Але не для українських, на жаль.

У планах – виробництво власних вертолітних лопатей і навіть власних вертольотів. Але необхідне держзамовлення хоча б для малосерійного виробництва. Усі ці перспективи можливі тільки тому, що в Україні є виробництво й розроблення двигунів. Стратегію розвитку "Мотор Січі" мають вирішувати на рівні керівництва РНБО і президента України.

Джерело: Юрий Бутусов / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора