Пропаганда у РФ робить усе, щоб приховати справжні причини загибелі людей, а отже, будуть нові катастрофи. Не літайте літаками "Аерофлоту", це небезпечно

Безпека цивільної авіації РФ – одна з найнижчих у світі, зазначив головний редактор сайта "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов.

Що намагається приховати російська влада, звинувачуючи в загибелі людей на борту Superjet пасажирів із ручною поклажею?

Російська пропаганда у соціальних мережах роздмухує як основну причину загибель 41 людини на борту літака Sukhoi Superjet пасажирів, що вижили, які брали ручну поклажу. Але чи справедливі ці звинувачення?

Ні. Це цинічна спроба авіакомпанії "Аерофлот" і виробника Sukhoi Superjet відбитися від позовів про компенсацію збитків від сімей загиблих. Ручна поклажа, якщо і стала чинником загибелі людей, то посідає в цьому ряду п'яте місце, а на першому місці серед причин катастрофи – те, що російська влада з усієї сили намагається приховати, щоб уникнути відповідальності. Застосовують прийом дезінформації, щоб відвернути увагу від справжніх причин катастрофи і приховати, що польотів Sukhoi Superjet після катастрофи не зупиняли. Подивімося, хто насправді винен, на підставі фактів, які опублікували російські слідчі та авіаційні експерти.

1. У Sukhoi Superjet влучила блискавка на зльоті, зіткнувшись із грозовим фронтом. Командир повітряного судна Денис Євдокимов повів літак у грозовий фронт, де ризик дістати удар блискавкою був досить високий. Це свідчить про проблеми з організацією безпеки повітряного руху в найбільшій російській авіакомпанії "Аерофлот", системне недооцінення загроз.

2. Після влучення блискавки в SSJ-100 вийшло з ладу основне радіообладнання і частина системи управління. Це свідчить про конструктивні недоліки літака, оскільки в усіх сучасних літаках захист від ударів блискавки є одним із основних елементів безпеки, і літаки мають після ударів блискавкою зберігати керованість.

27 липня 2017 року український пілот у турецькій авіакомпанії Олександр Акопов точно посадив Boeing після того, як град повністю розбив лобове скло і обтічник радара, орієнтуючись за бічними стеклами і командами диспетчера. Акопов урятував життя 127 пасажирів та членів екіпажу і врятував літак.

У США останній випадок аварії пасажирського літака після удару блискавкою стався 1963 року, після чого всі літаки обладнують системами безпеки, які унеможливлюють катастрофу і забезпечують захист від блискавок.

3. Під час приземлення Sukhoi Superjet двічі жорстко вдарився об посадкову смугу, удари були такі сильні, що стійки шасі пробили паливні баки, виникла пожежа.

Командир корабля Денис Євдокимов зробив помилку в розрахунках під час приземлення, замість торкання смуги літак жорстко вдарився об землю, потім удруге. Саме внаслідок цього удару стійки шасі підломилися, і сталася пожежа, яка стала безпосередньою причиною загибелі людей. Імовірно, приземлення Євдокимова ускладнила погана керованість Sukhoi Superjet в аварійному режимі.

У 2009 році сталося "Диво на Гудзоні" – після виходу з ладу обох двигунів пілот Airbus А-320 Чеслі Салленбергер у режимі планування – тобто без права на помилку і без можливості піти на друге коло – посадив на воду літак і врятував життя 155 пасажирів і членів екіпажу.

4. Евакуація з літака відбулася з порушенням нормативів. Вражають повідомлення російських ЗМІ, що евакуація пасажирів тривала 55 секунд, згідно з нормативами, і що екіпаж літака покинув борт останнім. Це як? 41 людина загинула, вони не вийшли з літака! Норматив надано на евакуацію всіх (!) пасажирів і членів екіпажу, а якщо велика частина людей загинула, отже, нормативу не виконано!

5. Пасажири з ручною поклажею уповільнили вихід людей із літака. Думаю, тягнути із собою валізу, коли навколо все горить, – погана ідея. І так, черга з ручною поклажею напевно рухалася на кілька секунд повільніше, ніж якби люди йшли без валіз. І так, частину відповідальності за додаткові трупи несуть росіяни з валізами. Але тільки частину. Тому що не через валізи загинула 41 людина. Так, кількість жертв могла бути меншою, але основні проблеми – це відповідальність виробника літака та авіакомпанії, які знехтували безпеку та життя людей!

6. Чому пасажири загинули так швидко? Очевидно, що причиною загибелі більшості пасажирів став не сам вогонь, а продукти горіння. Це завжди основна причина загибелі під час пожежі – лише кілька вдихів гарячого чадного газу і людина гине. Таке стрімке горіння й отруєння пасажирів, яке не дало їм змоги евакуюватися, напевно пов'язане з поганою якістю і високою горючістю матеріалів внутрішньої обшивки літака. Отже, перш ніж звинувачувати пасажирів із ручною поклажею, треба з'ясувати, чому так швидко задихнулися люди, чому дим був таким токсичним. Це провина виробників Superjet.

Висновок: безпека російської цивільної авіації – одна з найнижчих у світі, катастрофи та аварії у РФ відбуваються набагато частіше, ніж навіть у сусідніх країнах. Наприклад, рівень безпеки польотів в Україні значно вищий.

Причини високої аварійності – неграмотна організація польотів, порушення правил безпеки і зниження якості підготовки пілотів.

SSJ-100 був покликаний стати одним із проривних інноваційних проектів президента Путіна. У розроблення і виробництво SSJ-100 вклали понад $7 млрд, плюс важко підрахувати мільярди державних дотацій, які надають авіакомпаніям, щоб вони брали в оренду Superjet. Але весь цей піар приховує головне – літак погано спроектовано, він сирий, і його поквапилися робити, щоб швидше похвалитися результатами.

У 2012-му в Індонезії Sukhoi Superjet урізався в гору – радар літака не забезпечив інформації про повітряну ситуацію, а російський пілот вирішив летіти в тумані навмання, не знаючи умов – загинуло 45 осіб.

У 2013-му в ісландському Кефлавіку під час приземлення у Superjet не вийшло шасі, під час приземлення на фюзеляж літак було пошкоджено.

10 жовтня 2018-го SSJ-100 авіакомпанії "Якутія" вилетів за межі злітної смуги під час приземлення в Якутську і розбився – усі 92 пасажири і члени екіпажу залишилися живими, але літак пішов на металобрухт.

Після катастрофи в Шереметьєві польотів Superjet у РФ не припинили – хоча це нормальна практика у світі на період розслідування льотних інцидентів. Тому що політика і піар правителів у РФ набагато важливіші за людські життя та авіаційну безпеку.

Державна пропаганда робить усе, щоб приховати справжні причини загибелі людей, а отже, нові катастрофи будуть усе одно. Не літайте літаками "Аерофлоту", це небезпечно.

Джерело: Юрий Бутусов / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора