Ледь не щотижня в моєму місті вмирає невакцинована породілля. Вагітність – першочергове показання до вакцинації

Евгений Комаровский / Facebook

Який жах! Ледь не в кожному підручнику написано, що унікальна особливість вагітної жінки полягає в тому, що її система імунного захисту працює зовсім за іншими законами, ніж у не вагітної.

Річ у тому, що коли в організмі жінки є плід, який для цієї жінки генетично наполовину чужорідний, то для того, щоб вагітність протікала нормально і жінка виносила дитину, умикаються певні механізми імунологічної толерантності – нереагування на те, що організм у звичайному стані атакує і нейтралізує.

Саме в цьому стані жінка неадекватно вразлива до інфекційних хвороб. Той самий грип – це дуже велика специфічна небезпека для вагітної, коронавірус – аналогічно. До того ж небезпека не для плода – як правило, плід практично не уражає. Але ослаблений, специфічний імунний захист вагітної жінки призводить до того, що коронавірусна інфекція в неї протікатиме в тяжчій формі, ніж якби вона перенесла її не вагітною.

Тому вагітність – це пряме, першочергове показання до вакцинації. І в будь-якій цивілізованій країні акушер-гінеколог або сімейний лікар, який почне відмовляти вагітну від вакцинації, щонайменше втратить ліцензію або піде під суд. Я так сприймаю цю ситуацію, і мені дуже важко дібрати культурні слова й упоратися з емоціями. Бо мало не щотижня в моєму місті вмирає невакцинована породілля – їх дотягують до пологів практично без легень уже, і вони не можуть подолати хворобу... Немає слів просто...

Вакцинуватися проти коронавірусу вагітній потрібно будь-якою доступною вакциною якнайшвидше. І остерігатися – мінімізувати контакти та дотримуватися всіх заходів профілактики інфекційних хвороб.

Джерело: komarovskiy.net

Опубліковано з особистого дозволу автора