Кому вигідний підпал будинку Гонтаревої? Іноді буває так, що несподівана вигода може з'явитися навіть для самого потерпілого

Фото: Анна Маляр / Facebook

Підпал будинку ексголови Нацбанку України Валерії Гонтаревої може справити враження загрози життю, отже, перешкодити її виданню в Україну, але це не означає, що вона сама підпалила будинок, зазначила кримінолог Анна Маляр.

У справах Гонтаревої правоохоронці сіли на шпагат між самопіаром і реальним розслідуванням.

З одного боку, таке гучне та одіозне прізвище – гріх не використати заради слави, з іншого – треба розслідувати, бо суспільство чекає на вироки, але такий розголос у ЗМІ та підігрів громадської думки реально шкодять швидким та ефективним крокам у розслідуванні, адже підозрювана сторона теж починає діяти асиметрично. І як тут вибрати між славою і результатом?

Трохи про підпали авто та будинку. Відповідь на питання "кому вигідне" вчинення злочину далеко не завжди вказує на злочинця. Вигідно буває багатьом, а іноді й узагалі буває так, що несподівана вигода може з'явитися внаслідок вчиненого навіть для самого потерпілого.

Скажімо, щодо Гонтаревої, то підпал авто невістки й підпал будинку дійсно можуть скласти враження загрози життю і здоров'ю самої Гонтаревої, а отже, стати на заваді її видачі в Україну. Але це не означає автоматично, що вона сама собі підпалила будинок.

Такий сценарій узагалі-то більше схожий на "слугу двох господ", бо вигідний обом протилежним сторонам. В Україні завдяки підпалам зараз каналізують у бік Гонтаревої весь суспільний запит на справедливість. Нашому кровожерливому суспільству все одно, якими методами.

А от для західного світу завдяки підпалам вона впевнено стає жертвою політичних переслідувань, тобто заслуговує на захист.

Колись, у далекому 2014-му, один російський опозиціонер, який переїхав до Києва, чітко продемонстрував різницю між Україною та Росією. Він сказав, що в Україні продається геть усе... у Росії – усе, крім державних інтересів.

Це я до того, що кримінальне провадження – це навіть не державні інтереси, тобто продається значно простіше й непомітніше. А отже, кримінальне провадження в Україні може бути відкрите з наступних причин:

  • заради грошей від підозрюваного за закриття провадження чи втрату доказів;
  • заради політичного піару;
  • заради помсти;
  • заради тиску чи отримання інструменту впливу на людину;
  • з метою знищити конкурента по бізнесу;
  • з метою розслідувати злочин та притягнути винну особу до відповідальності.

Усі вище наведені причини відкриття кримінального провадження можуть мати місце як у випадку невинуватості, так і у випадку реального вчинення злочину. Адже вчинений багатою людиною злочин – гарний привід заробити на цьому гроші.

Тож будемо уважно спостерігати за провадженнями проти Гонтаревої та спробуємо визначити, з якою метою вони відкривалися. Чи дійсно хочуть розслідувати злочини і притягти до відповідальності, чи, як завжди, створять видимість роботи, прикриються недолугим законодавством (мабуть, для того його і приймали) і зароблять шестизначну суму.

Джерело: Анна Маляр / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора