США сподіваються на ретельне розслідування підпалу будинку Гонтаревої – посольство

Гонтарева сьогодні повідомила про пожежу у своєму будинку в Київській області
Фото: ЕРА

Як заявили в посольстві США в Україні, українські правоохоронні органи повинні притягнути до відповідальності як виконавців, так і замовників підпалу будинку ексголови Національного банку України Валерії Гонтаревоїі.

Посольство США в Україні сподівається на проведення ретельного розслідування підпалу будинку ексголови Національного банку України Валерії Гонтаревої, повідомила 17 вересня пресслужба дипвідомства у Facebook.

"Ми долучаємося до президента [Володимира] Зеленського та інших українських посадовців, закликаючи до термінового та ретельного розслідування підпалу будинку колишньої голови НБУ Гонтаревої... Сподіваємося, що компетентні органи притягнуть до відповідальності не лише винних у нападі на Гонтареву та погрозах їй, але й тих, хто замовив такі напади", – указано в повідомленні.

Гонтарева очолювала Нацбанк України із червня 2014-го до березня 2018 року. Зараз живе в Лондоні.

У червні 2019 року вона заявила, що їй погрожує український бізнесмен Ігор Коломойський. Як зазначила Гонтарева у вересневому інтерв'ю, колишній акціонер "ПриватБанку" Коломойський хоче відкликання всіх пов'язаних зі справою банку позовів проти нього по всьому світу, а "Національний банк йому заважає". За її словами, "олігархічні сили хочуть підірвати незалежність НБУ" і скасувати українські реформи останніх років, щоб відновити можливість використовувати фінансову і банківську системи держави у приватних інтересах.

26 серпня 2019 року в Лондоні Гонтареву збив автомобіль. Вона дістала травму ноги, їй зробили операцію. Гонтарева стверджувала, що поліція розглядає як версії нещасного випадку, так і "реалізації погроз" на її адресу. У поліції Лондона повідомили, що наїзд на неї – це нещасний випадок.

5 вересня невідомі в Києві спалили авто невістки ексголови НБУ, яку також звуть Валерія Гонтарева. У Нацбанку України заявили, що розцінюють останні події, які відбулися з Гонтаревою та її сім'єю, як погрозу керівництву регулятора.

12 вересня правоохоронці прийшли з обшуками за місцем прописки Гонтаревої в Києві. Ексзаступник глави Адміністрації Президента Андрій Портнов заявив Telegram, що обшуки пов'язані з кримінальними провадженнями, у яких фігурує п'ятий президент України Петро Порошенко.

17 вересня Гонтарева повідомила, що вночі спалили її будинок у Київській області. За її словами, невідомі кинули пляшку із запальною сумішшю.

Нацполіція Київської області відкрила кримінальне провадження за ч. 2 ст. 194 Кримінального кодексу України (умисне знищення або пошкодження майна).

В Офісі президента України заявили, що Володимир Зеленський чекає від відповідних відомств якнайшвидшого розкриття справи.