Не поширюйте інформацію про наших полонених. Цим ви наражаєте їх на небезпеку і можете ускладнити процес обміну

Фото: Ганна Маляр / Facebook

Це звернення стосується всіх, хто з наміром допомогти поширює інформацію про наших полонених, починає публічні кампанії "звільнення" тощо.

Питанням обміну полонених займаються професіонали. Будь-яка публічність конкретного полоненого зазвичай призводить до збільшення вимог ворога щодо обміну та збільшує особисту небезпеку для цієї людини.

Тому, якщо ваш знайомий чи родич потрапили в полон, комунікуйте з державними органами, які займаються обміном, – контакти нижче по тексту. І всі свої публічні дії координуйте з ними, аби добрими намірами не вистеляти дорогу до пекла.

Далі текст звернення.

Координаційний штаб із питань поводження з військовополоненими: публічне розповсюдження інформації про полонених може зашкодити процесу обміну. Будьте обачними.

Пам'ятайте: поширення розгорнутої інформації про конкретну людину, яка знаходиться в полоні, може ускладнити процес обміну і становити небезпеку для самого полоненого. Інформація про значущість людини, її політичні погляди, місце служби, попередню роботу, рідних і близьких провокує прискіпливе ставлення ворога. У результаті вимоги до обміну конкретної особи можуть бути завищені, а сам процес максимально ускладнений.

Звертаємо увагу, що розповсюдження інформації про позивні, військову частину, місце дислокації підрозділу, обставини потрапляння в полон несе загрозу не тільки самому полоненому, але й його бойовим побратимам та підрозділу.

Україна робить усе можливе для того, щоб кожен наш захисник повернувся додому.

Якщо ви втратили зв'язок із близькою людиною, яка перебуває на військовій службі, у зоні ведення бойових дій або на окупованих територіях, чи маєте підозру, що ваша близька людина перебуває в полоні у ворога – звертайтеся в уповноважені державні інституції, які опікуються питаннями пошуку та обміну полонених.

Консультаційна лінія координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими: +380 95 412 74 24. Приймання дзвінків: понеділок – п'ятниця з 10.00 до 16.00.

Адреса приймальні: Київ, вул. Спаська, 37.

Національне інформаційне бюро: 1648, 044 287 81 65.

Об'єднаний центр пошуку та звільнення полонених при СБУ: +380 67 650 83 32, +380 98 087 36 01.

Національна поліція: +380 89 420 18 66.

Міжнародний комітет Червоного Хреста: 0800 300 155.

Джерело: Ганна Маляр / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора