"Люди сплять на підлозі. Повно хворих, інвалідів". Російські ЗМІ пишуть, що прикордонні СІЗО переповнені українськими полоненими

До регіональних та столичних ізоляторів привозять громадян України, які потрапили в полон
Фото: ЕРА
Слідчі ізолятори в Росії переповнені через те, що туди привозять військовополонених з України, про це 30 травня у статті "Сісти ніде" пише російська газета "Коммерсантъ".

За даними Федеральної служби виконання покарань РФ, які наводить видання, найскладнішу ситуацію фіксують у Республіці Крим, Воронезькій області, Амурській, Краснодарському, Ставропольському краях, Республіці Карелія, Москві, Московській області та Республіці Татарстан.

Членкиня президентської Ради з прав людини (РПЛ) Єва Меркачова заявила, що СІЗО в Москві зіткнулися з "жахливим перелімітом".

"Люди сплять на підлозі. Повно хворих, інвалідів, які сплять покотом", – розповіла вона.

Причинами цього Меркачова вважає так званий "арештний ухил" правосуддя РФ (коли на час слідства суд призначає позбавлення волі, а не м'якший захід), а також "спеціальну військову операцію" в Україні.

За її даними, до регіональних та столичних ізоляторів привозять громадян України, які потрапили в полон під час бойових дій, а потім стали підозрюваними та обвинуваченими в різних злочинах.  

"Точно знаю, що таких відвезли до ростовських СІЗО, там велика кількість звичайних заарештованих, і місць у камерах бракує", – зауважила Меркачова.  

У фонді "Русь сидящая" газеті повідомили, що їм надходять листи від російських зеків, яких почали масово переводити із СІЗО прикордонних територій до інших регіонів. У Ростовській області "Коммерсанту" підтвердили переповненість майже кожного СІЗО регіону на 100–300 людей.  

"В ізоляторах зварили та поставили ліжка, новоприбулих забезпечили всім необхідним, але однаково порушено норму квадратури на людину", – кажуть джерела "Коммерсанта".

За їхніми даними, вивезені з окупованих територій громадяни України можуть перебувати у спеціально звільнених для них Таганрозькому СІЗО №2 та виправній колонії №12 Ростовської області, у Волгоградській області під полонених теж відведено щонайменше дві установи.

"СІЗО №2 у Камишині розвантажили, там тільки українці. Те саме й у ВК-19 у Суровикіно", – розповіли журналістам джерела в пенітенціарній системі.

За даними газети, із початку війни сімферопольський СІЗО у Криму також повністю відведено для утримання громадян України, привезених із Херсонської та Запорізької областей.  

Контекст:

28 лютого в Україні розпочав роботу Об'єднаний центр із пошуку та звільнення полонених, який займається звільненням та поверненням на батьківщину як українських, так і російських полонених.

Українці, які повернулися з російського полону внаслідок обміну, розповідають, що в полоні з них знущалися і катували. Про це 2 травня повідомила українська омбудсменка Людмила Денісова.

5 травня СБУ повідомила, що з початку повномасштабного вторгнення Росії за допомогою відомства проведено дев'ять обмінів та повернуто в Україну 324 полонених українців.

Насильно вивезених з України мирних жителів утримують у російських слідчих ізоляторах (СІЗО) без оголошених звинувачень та правових підстав. Про це говорять правозахисники й ті, хто сам повернувся з РФ, повідомляє 18 травня "Настоящее время".

Віцепрем'єр-міністерка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук раніше заявляла, що російські окупанти, усупереч нормам Женевської конвенції, хочуть обмінювати своїх військових на захоплених в Україні в полон цивільних осіб.