Зараз ми маємо втомлену армію. Закон про мобілізацію не вирішує питання заміни війська. І тепер планується якійсь кількості людей дозволити не воювати за гроші

Фото: Masi Nayyem / Facebook

Економічне бронювання.

Фактично зараз ми маємо втомлену армію. Закон про мобілізацію, який фактично не вирішує питання заміни втомленого війська. І тепер планується ще якійсь кількості людей дати не піти воювати… за гроші. Усе ок?

У Раді зараз зареєстровано чотири законопроєкти щодо питання економічного бронювання. При цьому вже бачимо запевнення від інших депутатів "Слуги народу", що їх не буде в порядку денному цієї сесії. Це ще не гарантія, але вже щось: хоча б під час цієї сесії є ймовірність, що рішення не приймуть.

Але в мене ж запитання як до суспільства, так і до влади. Ви справді вважаєте "економічне бронювання" етичним, враховуючи теперішній морально-психологічний стан військових?

Давайте по-чесному. Останній закон про мобілізацію насправді дав більше шансів не мобілізованим не мобілізуватися, а тим, хто вже служить, – дав менше можливостей звільнитися. У повітрі зависло питання формули демобілізації. Навіть під час війни демобілізація – логічна історія, якщо провести ефективну мобілізацію.

А що по доведених до ладу ротаціях? Коли боєць справді отримує можливість відпочити, полікуватися, віддихатися врешті-решт, побути з рідними?

Про таку ротацію на системному рівні теж – ще мрії.

З погляду військового, уся ця історія з бронюванням за зарплату 36 тис. грн не виглядає справедливою. Це знущання для більшості військових. От вам чесна відповідь. Фактично комусь просто дали право не виконувати обов'язку.

Водночас я вважаю бронювання фахівців критичної інфраструктури дуже важливим. І тут мають бути прозорі й швидкі процедури, щоб ми не втрачали важливих фахівців. Але я не бачу жодної згадки про критичність у випадку економічного бронювання.

Думаю, ми маємо всі самі собі чесно також відповісти на запитання – чи ми воюємо далі?

Джерело: Masi Nayyem / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора