Рішення міжнародних судів щодо Росії ще багато років псуватимуть життя всім причетним до нападу на Україну

Фото: Михаил Подоляк / Instagram

Чимало наслідків агресії будуть для Росії незворотними й украй руйнівними (юридично, фінансово, фізично). І йдеться навіть не про колосальні людські втрати. "Баби ще народять" сотні тисяч чоловіків замість тих, що лягли в українську землю. Але неможливо буде скасувати рішення міжнародних судів. Вони ще довгі роки справедливо псуватимуть життя всім причетним до нападу на Україну, заважатимуть зовнішньополітичним контактам Росії, лежатимуть найчорнішою плямою на репутації країни (якщо вона збережеться у своєму нинішньому вигляді, у чому є обґрунтовані сумніви).

Окрім віданого Міжнародним кримінальним судом ордера на арешт Шойгу й Герасимова, хочу звернути увагу на свіже рішення Європейського суду з прав людини у справі "Україна проти Росії (щодо Криму)".

Уперше міжнародний суд зафіксував системні репресії в окупованому Криму, які охоплюють, серед іншого, зникнення людей за етнічними ознаками, незаконне затримання, жорстоке поводження, неможливість відмови від отримання російського громадянства, придушення українських ЗМІ й української мови, а також переведення ув’язнених до в'язниць у глибині РФ.

Уперше в міжнародній практиці також зафіксовано дату початку окупації Криму – 27 лютого 2014 року.

Тепер доведено: війна Росії проти України триває 10 років. Платити й каятися після її завершення окупантам доведеться значно довше.

Джерело: Михайло Подоляк / Telegram