Держдеп США про ордери МКС на арешт Шойгу й Герасимова: Російські війська вчиняли звірства в Україні і мають відповісти

США підтримують розслідування, яке проводить МКС, зазначив Міллер
Скріншот: state.gov

США підтримують низку міжнародних розслідувань злочинів країни-агресора РФ в Україні, включно з розслідуванням, яке проводить Міжнародний кримінальний суд. Про це, коментуючи видавання МКС ордера на арешт для колишнього міністра оборони країни-агресора РФ Сергія Шойгу та начальника Генерального штабу РФ Валерія Герасимова, заявив на брифінгу представник Держдепартаменту США Метью Міллер.

Його 25 червня цитує сайт Держдепу.

"Ми чітко заявили, що російські війська під час незаконного вторгнення в Україну вчиняли звірства, і за ці звірства вони мають відповісти", – наголосив Міллер.

Президент України Володимир Зеленський заявляв, що після видавання МКС ордера на арешт шлях до Гааги для Шойгу та Герасимова відкрито.

Контекст:

Міжнародний кримінальний суд 24 червня видав ордери на арешт Шойгу й Герасимова за воєнні злочини в Україні. На думку суддів 2-ї Палати попереднього провадження МКС, "є раціональні підстави вважати, що двоє підозрюваних відповідальні" за такі воєнні злочини, як удари по цивільних об'єктах, надмірна побічна шкода цивільному населенню та цивільним об'єктам, а також "злочин проти людства через нелюдські дії".