Люди від Івано-Франківська до Запоріжжя зазнають переслідувань, які почалися за указом Порошенка

Через тео, що влада намагається залякати прихильників руху "Справедливість" та інших активістів, екс-глава СБУ Валентин Наливайченко вирішив перенести заплановану поїздку до США. Про це він написав у своєму блозі на сайті "ГОРДОН".

Через політичну ситуацію в Україні сьогодні я переніс свій візит до США на запрошення американських партнерів.

Ця поїздка була справді важливою. По-перше, ми планували обговорити боротьбу, яку наша країна веде з російською агресією. По-друге, боротьба з корупцією і більш суттєве залучення американського міністерства юстиції та ФБР до пошуку і, головне, повернення грошей, незаконно виведених в офшори і, по суті, викрадених в України. Ці дві теми ми планували обговорити під час візиту до США.

Також планували зустрічі з представниками Конгресу і багатьма неурядовими організаціями. У США під час ухвалення багатьох політичних рішень їх активно залучають до консультацій.

Зараз я говорив телефоном із Вашингтоном, там уже розпочався робочий день: ми не відмінили поїздки, а перенесли її. Домовилися, що в жовтні я обов'язково приїду, і ми пропрацюємо ці теми.

Причина – незаконне переслідування наших співвітчизників, зокрема активістів руху "Справедливість". Навіть тих, які не брали участі в жодних акціях і були минулої неділі вдома. Ми відкрили правові центри, працюють волонтери-юристи, але я думаю, що я особисто маю приєднатися до цього.

Ми допомагаємо людям. Просто зараз є неприємні сигнали від Івано-Франківська до Запоріжжя, скрізь люди просять про правову допомогу, оскільки ці переслідування, які розпочали за указом президента Порошенка, дуже неприємні. Їх реалізовують в авторитарному стилі: спочатку залякують, не пояснюючи прав, намагаються вручити повістки на допити, одним словом – зараз потрібно діяти і захищати Україну. Таке рішення я ухвалив, і разом із командою над цим працюю.

Я думаю, що головне для всіх нас – щоб було право на звернення до суду, щоб в Україні був суд. Незалежний, некорумпований, не підконтрольний одній людині в країні. За це ми й будемо боротися: за право всіх нас мати можливість звертатися до суду, зокрема обстоюючи своє громадянство, незаконно припинене президентом України.

У цьому прикладі дуже важливо відстояти право на суди, право на те, щоб, отримавши український паспорт, ти був громадянином нашої країни, і якщо ти раптом став політичним опонентом, ніхто не міг у тебе його забрати, перекрити кордон, "мінувати" власні контрольно-пропускні пункти. Те, що зробила влада в неділю, – це обурливе порушення.

Окрім захисту і відстоювання прав активістів, які брали участь у мирних акціях, потрібно також вимагати покарання для тих, хто незаконно "мінував" кордон, провокував людей, залякував їх, зокрема й зараз, за вказівкою зверху. Думаю, що особисто президент дає такі вказівки.

І американська сторона, і наші партнери у Брюсселі сказали: дайте право на суд і заспокойтеся. Є чим займатися в державі, зокрема й керівництву. Це протидія агресії, економічні рішення.

Моє переконання: треба захищати людей, тому я залишаюся тут, і ми разом із командою будемо працювати над цим у всій країні.

Джерело: "ГОРДОН"