Спочатку Акт незалежності України мали назвати Універсалом, але автори побоялися, що комуністи не підтримають документа

Фото: Mustafa Nayyem / Facebook

Незалежність України починалася зі звичайного шкільного зошита, зазначив заступник генерального директора державного концерну "Укроборонпром" Мустафа Найєм.

І традиційне. Щоб не забували, із чого все починалося.

Це – чернетка Акта незалежності України. Зараз вона в музеї, під склом на спеціальному подіумі. А колись вона майже тиждень пролежала в мене вдома, на книжковій полиці поруч із рівними рядами якихось радянських видань.

Фото: Mustafa Nayyem / Facebook

13 років тому, у серпні 2007 року, я гостював вдома в його автора – Левка Григоровича Лук'яненка.

Ще до зустрічі мені розповідали, що чернетка акта досі зберігається в нього, і під час бесіди я попросив хоча б показати документ. Він охоче погодився. Приніс товстезну папку, сів за стіл і почав у ньому щось перебирати. Я очікував побачити все що завгодно, але тільки не пожовклий від часу зошит у лінійку, від якого віє шкільними уроками й перервами.

У документа цікава історія. Спочатку Акт незалежності мали назвати Універсалом, але автори побоялися, що комуністи згадають універсали Грушевського і не підтримають документа в сесійній залі. (У верхньому лівому куті сторінки праворуч слово "Універсал" викреслено.) Із тих самих міркувань текст проголошення свідомо стиснули до мінімальних розмірів – щоб уникнути тривалого обговорення членами фракції Компартії України.

Сам акт писали лише протягом двох годин. Надії мільйонів, які жили до того дня й у ті дні, помістилися на одному аркуші...

Після бесіди я забрав зошит додому, щоб відсканувати для якогось ефіру. У підсумку чернетка майже протягом тижня лежала в мене вдома. І щоразу, дивлячись на неї, мені складно було повірити, що незалежність цілої країни починалася саме з цього пожовклого від часу зошита.

Коли Левко Григорович передавав його в руки, він сказав лише одну фразу: "Будьте обережними, це має цінність".

І з кожним роком ця фраза набуває дедалі більше й більше сенсу. Зі святом вас.

І з днем народження Левка Лук'яненка, який за дивним збігом обставин народився в один день із незалежністю – 24 серпня 1928 року. Він помер два роки тому, 7 липня 2018 року. Сьогодні йому виповнився б 91 рік.

Джерело: Mustafa Nayyem / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора