Як ми збираємося перемагати у війні, якщо доступ до наших газових надр надається іноземцю, який із "Газпромом" побудував газосховище для обходу української ГТС?

Скріншот: Politeka Online / YouTube

Яскраве продовження історії про доступ до українських надр для друзів "Газпрому" в особі чеської MND і друга російських газових чекістів Карела Комарека, який разом із родиною Козицьких зараз розпочав роботи з пошуку газу на Жуківській площі під Полтавою.

Нагадую: подав із цього приводу заяви про злочин в СБУ і НАБУ.

Так от, за інформацією моїх джерел в одному з міністерств, днями відбудеться відставка уряду. У рамках цього процесу злетять голови багатьох очільників державних підприємств. Зокрема, як зазначають мої співрозмовники, буде звільнений голова "Укрнафти" Сергій Корецький, а на його місце – призначений Максим Козицький, голова Львівської ОВА. Кажуть, голова "Нафтогазу" Чернишов із цього приводу "добіг" до президента й переконав в "ефективності" й "величезному досвіді" кандидата.

Проте підозрюю, що пан Чернишов забув розповісти президенту про величезний досвід співпраці родини Максима Козицького з багаторічним партнером "Газпрому" Карелом Комареком. Батько голови ОВА володіє ТОВ "Горизонти", яке купило спецдозвіл на Жуківську площу за сміховинні 90 млн грн у 2021 році, тобто вже тоді, коли Максим Козицький очолював ОДА.

Підозрюю, що пан Чернишов забув розповісти президенту про цей очевидний конфлікт інтересів. Який проявляється, до речі, не тільки в даному кейсі. Як підрахував Георгій Тука, аналізуючи дані Prozorro, усього компанії нафтогазової групи Козицьких виграли державних тендерів із 2017 року на таку собі "скромну" суму 7,5 млрд грн. Причому головними замовниками в них були державні "Укргазвидобування" і… так, правильно, "Укрнафта", на яку зараз і хочуть посадити пана Козицького.

У мене питання: а як ми збираємося перемагати у війні й чи збираємося, якщо доступ до українських надр надається людині (я про Комарека), яка разом із "Газпромом" побудувала газосховище для обходу української ГТС і керувала ним разом із – увага! – колишнім резидентом ГРУ в Сирії Сергієм Трегубом і зампрєдом голови "Газпрому" Олександром Медведєвим, кавалером медальки "За освобождение Крыма и Севастополя", якого журналісти німецької Welt am Sonntag називали "рукою Путіна, який винагороджує вірних Москві та карає зрадників"? Людині, яка, за даними СБУ, володіла нафтовим терміналом "Самара" й низкою НПЗ в Росії та поставляла ресурс безпосередньо до "ЛНР" і "ДНР"?

Може, тоді одразу "Газпром" запросимо і "Роснефть"? Нехай качають і заправляють російські танки напряму, а не через Комарека? І нехай вони заправляють російські танки, перероблюючи вуглеводні з українських родовищ?

Я так розумію, що про це пан Чернишов не розповідав президенту. І про тиск на ЗМІ і блогерів, дзвінки й листи, у яких рекомендується "спростувати" інформацію про співпрацю Комарека з росіянами, а родини Козицьких – із Комареком.

Але шила в мішку не сховаєш. Факти – річ уперта. Співпраці Комарека з "Газпромом" – 18 років.

Співпраці Козицьких із Комареком – майже 15 років. Підкреслю, що Комарек припинив офіційну співпрацю з "Газпромом" лише зараз, під тиском влади Великобританії, де він розвиває лотерейний бізнес. До цього пану Комареку щоденна загибель українців була ок. А російсько-українську війну його спільна з росіянами компанія називала у своєму звіті "конфліктом в Україні".

Чи правильно я розумію, що майбутнє призначення Козицького на очільника "Укрнафти" пов'язане з тим, що "колишнім" партнерам "Газпрому" не вистачає Жуківської площі й потрібні загальнонаціональні потужності "Укрнафти"?

Пане Зеленський! Знаю, що мій блог потрапляє до моніторингу ОП. Закликаю вас узяти цю ситуацію під контроль і не допустити прийняття рішень, які напряму загрожують національній безпеці!

Джерело: Назар Приходько / Facebook