Подаю заяви до НАБУ – щодо очевидного конфлікту інтересів родини Козицьких. І до СБУ – щодо перевірки ознак колабораціонізму і співпраці з ворогом

Назар Приходько: Питання, хто реальний бенефіціар схеми? Міллер? Патрушев?
Скріншот: Politeka Online / YouTube

Прочитав учора розслідування Борислава Берези про феєричне нахабство проросійських колабораціоністів та українських чиновників, які в нашій країні кришують схему "Газпрому" із захоплення запасів газу на Полтавщині! Я навіть не думав, що таке можливо, але просто зараз, на третьому році "повномасштабки" компанія, якою володіє співвласник газосховища "Газпрому" в Чехії, веде роботи з пошуку газу на Полтавщині. Мова про ТОВ "Горизонти", де 80% у чеського мільярдера Комарека, а 20% – у родини Козицьких, найкращий представник якої зараз очолює Львівську ОВА.

Хто такий Комарек? Якщо коротко – "повноважний представник "Газпрому" в Центральній Європі". Наприкінці 2000-х добіг до Кремля із "чєлобітной": "Я допоможу вам обійти українську трубу, давайте дружити". Побудував сховище газу в Чехії обсягом 12% від усіх ПГС країни. Разом із ним до спостережної ради цього спільного підприємства (Moravia Gas Storage a.s.), яким він володів із "Газпромом", входили зампрєд "Газпрому" Медведєв, колишній резидент ГРУ в Сирії Сергій Тригуб та інші подібні персонажі. Вірогідність того, що цей чеський "доброволець", форпост Кремля в газовій війні з Україною не був завербований тим самим резидентом Тригубом, – суто теоретична.

А за "прєданность" кремлівському царю Комареку на початку 2010-х "пожалували" те, що він так просив, – нафтовий термінал "Самара". Про який 2019 року СБУ писала, що він "забезпечував на той час стале функціонування нафтогазової системи РФ, у тому числі на окупованих українських територіях Донецької та Луганської областей". І який росіяни просто зараз боронять від "терористичних атак". Себто ударів дронів ГУР і СБУ.

Просто вдумайтеся. Достойник, який заправляє російські танки паливом і зберігав та транспортував російський газ до країн ЄС аж до весни минулого року, доки це прямо не заборонили санкціями, вільно себе почуває в Україні прямо під час війни. І прямо зараз цей проросійський Комарек присмоктався до нашого газу, позбавляючи Україну власних ресурсів.

Чому він і його товка досі не під санкціями? Чому досі – жодного кримінального провадження? Відповідь може дати міноритарний власник ТОВ "Горизонти" Зиновій Козицький, батько голови Львівської ОВА Максима Козицького. У родини неабиякі інтереси на газовому ринку. Бачимо, що вони не погребували навіть співпрацею з таким зашкварним персонажем, як Карел Комарек. Ось чому компанія працює, має спецдозвіл на перспективну нафтогазову площу і збирається на ній заробляти. Питання, хто реальний бенефіціар схеми? Міллер? Патрушев?

Подаю заяви до НАБУ – щодо очевидного конфлікту інтересів родини Козицьких. І до СБУ – щодо перевірки ознак колабораціонізму та співпраці з ворогом. Очікую від чесних правоохоронців усебічного об'єктивного розслідування з правовими наслідками. У мене все.

Джерело: Назар Приходько / Facebook