Росіяни підвищили ціни на газ для населення, щоб компенсувати втрату ринку ЄС – британська розвідка

Влада Росії підвищила ціну на газ для населення через втрату ринку ЄС
Фото: depositphotos.com

Країна-агресор Росія підвищила ціни на газ для власних громадян через втрату його експорту в Європейський союз після початку широкомасштабної війни проти України. Про це 15 липня в соцмережі Х повідомило міністерство оборони Великобританії з посиланням на дані розвідки.

Зазначають, що 2023 року чистий річний збиток "Газпрому" становив приблизно $6,9 млрд, що стало його найбільшим річним збитком за 25 років.

"Газпром" – одну з російських державних енергетичних компаній – вважають монополістом на внутрішньому ринку постачання газу. Отже, зростання цін регулює російський уряд, ідеться в повідомленні.

"За оцінками, ціни на газ для російських домогосподарств зросли майже на 34% з початку вторгнення, незважаючи на те, що 2023 року Росія стала другим за величиною виробником природного газу у світі. 2025 року вони зростуть ще на 8,2%, що майже напевно посилить інфляційний тиск у російській економіці й послабить купівельну спроможність простих жителів РФ", – зазначають у міноборони Великобританії.

Контекст:

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну, яке розпочалося 24 лютого 2022 року, країни Заходу ввели кілька пакетів санкцій проти Росії, а також почали масово відмовлятися від російських нафти й газу і шукати їм альтернативу.

У серпні 2022 року Єврокомісія затвердила план економії газу на 15%. Це сталося на тлі скорочення постачання російського газу в Європу.

За даними Єврокомісії, до повномасштабного вторгнення Росії в Україну, 2021 року, ЄС імпортував 83% свого природного газу, до того ж приблизно 50% – із Росії. 2022 року частка російського газу на європейському ринку різко знизилася, у червні 2022 року вона становила приблизно 20%. У Єврокомісії повідомили, що загалом у 2022 році ЄС імпортував із Росії менше ніж 25% трубопровідного газу і СПГ, ще приблизно 25% – із Норвегії, 11,6% – з Алжиру.

У вересні 2023 року "Газпром" в опублікованій звітності повідомив про скорочення видобування на 25% і звинуватив у цьому "політично мотивовані рішення низки країн".

2022 року "Газпром" оголосив про рішення не сплачувати акціонерам дивідендів за підсумками 2021 року. 30 червня заступник голови правління "Газпрому" Фаміл Садигов повідомив, що виплата доходів акціонерам "недоцільна", а пріоритетним завданням компанії буде "підготовка до виплат податків у підвищеному розмірі".

Рівно за рік загальні збори акціонерів "Газпрому" заочно вирішили знову не виплачувати доходу власникам акцій компанії. Рекомендацію Садигов пояснив тим, що компанія і так "забезпечила інвесторам надприбутки", виплативши акціонерам на 115 млрд руб. більше за рівень, передбачений дивідендною політикою.

4 травня "Газпром" опублікував звіт, із якого випливає, що він 2023 року мав чистих збитків у розмірі 629 млрд руб. (приблизно $6,8 млрд). 25 червня Financial Times прогнозувала, що "Газпром" зможе оговтатися від втрати ринку ЄС не раніше ніж 2035 року.

20 червня повідомляли, що акції російського експортного монополіста "Газпром" упали в ціні до рівня 2013 року.