Навесні 2022 року керівництво "Укренерго" прикурило на бронежилетах, а восени того самого року сім'я Кудрицького купила земельну ділянку. Бувають же такі співпадіння!

Фото: Назар Приходько / Facebook

Ну що, друзі, маленька перемога. ВАКС зобов'язав НАБУ відкрити кримінальне провадження за моєю заявою, у якій прошу НАБУ перевірити, а чи не з украдених на закупівлі бронежилетів мільйонів голова НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький купив собі маєток у Києві на вулиці генерала Павленка восени 2022 року – будинок з, увага, п'ятьма кондиціонерами та земельну ділянку загальною ринковою вартістю приблизно 20 млн грн.

Відповідне рішення ВАКС прийняв сьогодні вранці, додаю скріни.

Нагадаю бекграунд цієї показової історії. 26 червня СБУ та НАБУ викрили очільника департаменту безпеки "Укренерго" Сергія Тоцького на розкраданні бюджетних коштів на закупівлі бронежилетів весною 2022 року. Загальна сума встановлених збитків – 10 млн грн. Голова безпеки "Укренерго" (звісно, уже колишній) – украй неординарна особистість. По-перше, це син генерал-майора Володимира Тоцького, ексзаступника голови СБУ часів Януковича, одного з організаторів штурмів Майдану, автора планів "Бумеранг" та "Хвиля", у результаті яких загинули протестувальники. Утік до РФ у 2014 році.

І ось син одного з катів Майдану, який утік до РФ, із 2017 року займається безпекою "Укренерго".

Вдумайтеся у це. Здавалося б, звідки ж у росіян такі деталізовані дані про координати наших енергооб'єктів? Ви будете сміятися (насправді, це ганьба і сум), але, вже працюючи в "Укренерго", Тоцький-молодший виступав "фунтом" бізнесу на сонячних електростанціях братів Клюєвих.

На дружину Тоцького були записані корпоративні права й активи двох таких станцій, детально цю історію розбирав Борислав Береза, який зазначає очевидне: Тоцький перебував у прямому підпорядкуванні голови НЕК Кудрицького, і діяльність Тоцького була б неможливою без погодження, схвалення і підтримки його керівника.

Те ж саме – й у справі бронежилетів. Добре відомо, що керівники департаментів, на яких вішають схеми, добре, якщо отримують хоча б 10% від цих оборудок, решту – заносять нагору.

І ось дивна річ. Весною 2022 року керівництво "Укренерго" прикурило на бронежилетах, а восени того ж року, як свідчать дані реєстрів, родина Кудрицького купила земельну ділянку в Києві з незареєстрованим будинком на ній. Бувають же такі співпадіння!

Але я у співпадіння не вірю. І ВАКС, здається, не вірить також. Бо ухвалив рішення, що зобов'язує НАБУ відкрити кримінальне провадження за моєю заявою за фактами вчинення головою правління НЕК "Укренерго" Володимиром Кудрицьким злочинів, передбачених статтями Кримінального кодексу України: 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом); 364 (зловживання владою або службовим становищем); 368 (незаконне збагачення) Кримінального кодексу України.

Джерело: Назар Приходько / Facebook