В Україні борг перед інвесторами в "зелену" генерацію становить 28,9 млрд грн – "Гарантований покупець"

Заборгованість перед підприємствами поновної енергетики є головною перепоною для розвитку цієї галузі в Україні, заявили в Українській вітроенергетичній асоціації
Фото: depositphotos.com

Борг державного підприємства "Гарантований покупець" перед інвесторами в підприємства поновної енергетики становить 28,9 млрд грн і виникає переважно через недофінансування розвитку цієї галузі з боку НЕК "Укренерго". Про це повідомило держпідприємство у відповідь на запит "Суспільного"

"Станом на 17 червня 2024 року заборгованість ДП "Гарантований покупець" перед виробниками за "зеленим" тарифом становить близько 28,9 млрд грн", – повідомили на підприємстві.

Поточна заборгованість перед виробниками з поновних джерел енергії виникла через невиконання "Укренерго" своїх фінансових зобов'язань, порушення термінів авансових платежів і затримання остаточного розрахунку за послуги щодо підвищення виробництва "зеленої" електроенергії.

"Загальний розмір заборгованості ["Укренерго" перед "Гарпоком"] становить близько 22,6 млрд грн", – розповіли в "Гарантованому покупці".

У відповіді на запит зазначають, що "Гарпок" неодноразово звертався до Кабінету Міністрів, Міністерства енергетики і НКРЕКП із проханням допомогти в розв'язанні проблеми з оплатою заборгованості "Укренерго". "Гарпок" наголошує, що порушення порядку оплати цієї послуги не дає змоги державному підприємству своєчасно й повністю розраховуватися з виробниками поновної електроенергії.

Контекст:

20 червня президент України Володимир Зеленський повідомив, що провів засідання ставки верховного головнокомандувача, присвячене енергетичній безпеці. "Рішенням ставки доручили уряду розробити умови, що спростять для людей установлення сонячних панелей і акумуляторів. Із податковими й митними пільгами, спеціальними кредитними програмами, – заявив Зеленський. – Так само очікую від уряду стратегії розвитку відновлюваної енергетики й розподіленої генерації на рівні держави".

Підприємства поновної енергетики з 1 липня 2023 року фіксували критичні недоплати за електроенергію, яку виробляють,  рівень розрахунків знизився до 3233%, повідомляв Оржель у коментарі "Forbes Україна"Бізнес закликав секретаріат Енергетичної спільноти приєднатися до розв'язання проблеми багатомільярдної заборгованості перед інвесторами в поновну енергетику, яка й далі накопичується. Про це йшлося в заяві Європейської бізнес-асоціації.

Протягом 2024 року виробникам за "зеленим" тарифом сплатили приблизно 28,2 млрд грн, із яких 13,8 млрд грн – за електричну енергію 2024 року. За 2023 рік рівень розрахунків становить 89,2%, за 2024-й – 62,5%. Про такий обсяг станом на 17 червня "Гарантований покупець" повідомив на запит "Суспільного".

Заборгованість перед підприємствами поновної енергетики є головною перепоною для розвитку цієї галузі в Україні, заявив голова правління Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков. "65% у нас показник – те, що виплатив "Гарпок" у минулому році, тобто 35% залишається ще невиплачених і незрозумілих боргів. Є ще й 2022 рік, маленька частинка за 2021 рік", – уточнив голова УВЕА.