У травні "Гарантований покупець" не фінансував пільгового тарифу для населення – ЗМІ

На "Гарантованого покупця" покладено спеціальний обов'язок із забезпечення доступності електричної енергії для побутових споживачів, наголошує "РБК-Україна"
Фото: depositphotos.com

Державне підприємство "Гарантований покупець" заборгувало постачальникам універсальних послуг, які постачають електроенергію населенню, 24,3 млрд грн. Такі дані опубліковано в інфографіці на сайті "Гарантованого покупця". 

Водночас борг підприємства перед виробниками електроенергії становить 26,5 млрд грн. 

Агентство "РБК-Україна" зазначає, що у травні "Гарантований покупець" пільгового тарифу для населення не фінансував.

"Нагадаємо, що, згідно з діючою моделлю фінансового ПСО, спецобов'язки, зокрема, покладаються на виробників електричної енергії – НАЕК "Енергоатом" та ПрАТ "Укргідроенерго" – ДП "Гарантований покупець", постачальників універсальних послуг та інших стейкхолдерів", – ідеться в повідомленні "Гарантованого покупця".

Журналісти зазначають, що на "Гарантованого покупця" покладено спеціальний обов'язок із забезпечення доступності електричної енергії для побутових споживачів.

"У рамках цього обов'язку підприємство має сплачувати постачальникам електроенергії населенню різницю між ринковою ціною і тарифом для населення. Раніше енергопостачальна компанія "Закарпаттяенергозбут" закликала до вирішення проблеми боргів державного підприємства "Гарантований покупець" перед постачальниками універсальних послуг, які постачають електроенергію населенню", – пише агентство.