Перемога над російським баблом та агентурним впливом – СБУ буде розслідувати зв'язки Козицького з Комареком

Фото: Назар Приходько / Facebook 

Що ж, друзі, невеличка перемога над проникненням російського бабла й агентурного впливу в українську владу.

СБУ буде розслідувати, чому родина голови Львівської ОВА Максима Козицького не розірвала стосунків із власником нафтогазового бізнесу в Росії, багаторічним партнером "Газпрому" Карелом Комареком ані у 2014 році, ані у 2022-му й продовжила видобувати український газ із другом Медведєва.

Відповідне рішення, яке зобов'язує Службу безпеки відкрити кримінальне провадження, прийняв суд за моєю заявою.

Провадження буде відкрито за такими статтями:

  • ст. 111 (державна зрада);
  • ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем);
  • ст. 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом).

Детально про цю фантастичну за рівнем цинізму й нахабності історію я писав.

Нагадаю суть.

Отже, Карел Комарек. Головний нафтогазовий партнер росіян у Чехії. Який, підкреслю, особисто ініціював із ними співпрацю ще у 2000-х. На російські гроші (одна з найбільших російських інвестицій у Чехію – понад $0,5 млрд) побудував газосховище для російських газогонів в обхід нашої ГТС у 2016 році. Сидів у борді цього спільного (50%+ / 50%-) підприємства разом із Медведєвим та іншими газовими чекістами. Спонсорував російську хокейну лігу. За "вєрность царю" отримав у 2011-му нафтовий термінал "Самара" й низку інших дрібніших галузевих активів у РФ.

У 2000-х Комарек також прийшов в Україну. Його партнерами стала родина відомих західноукраїнських підприємців Козицьких. Партнерство зафіксовано у трьох компаніях: ТОВ "ПЕК", "ГБЛ" та "Горизонти", які почали проводити розвідку, вигравати аукціони, бурити й видобувати. Ну, почали й почали.

Але. Настав 2014 рік. І стало якось невдобно. Бо однією рукою Комарек разом із Козицькими качав український газ, а другою – обіймав Медведєва, будував із "Газпромом" газосховище, а його російський термінал, за даними СБУ й Держфінмоніторингу, забезпечував нафтопродуктами "ЛДНР". Але Козицьким було ок. Вони допомагали партнеру відбитися від питань у судах. І ось тут уже з'являється запах державної зради. Бо з 2020 року Максим Козицький став головою Львівської ОДА.

Настав 2022 рік. 24 лютого. І стало зовсім невдобно. Бо співпраці з "Газпромом" Комарек не припинив. Як то кажуть, spice (у нашому випадку gas) must flow. І Комарек качав і зберігав цей газ, на доходи від якого вироблялася й купувалася зброя для вбивства українців.

Остаточно ця співпраця, увага, була припинена лише зараз, у червні 2024-го, під тиском санкцій ЄС і влади Великобританії, де в Комарека лотерейний бізнес.

На чеського газпромівця тиснули всі, окрім чомусь української влади. Цікаво, чи не так? І ось тут запах державної зради стає вже зовсім нестерпним. Бо виникає питання – як це? За гроші, зароблені "Газпромом", буряться українські надра, а прибуток отримує цей самий партнер "Газпрому"? Де кримінальні провадження? Де санкції?

Де всебічне об'єктивне розслідування? А воно потрібне, бо, підозрюю, пан Комарек давно і щільно завербований. Власне, уявити, що це не так, доволі важко. Бо саме на російські гроші пан Комарек став тим, ким він став. І це не моя думка. Про це, наприклад, писали "Радіо Свобода" і британські ЗМІ, вказуючи, що купівля найбільшої лотерейної компанії Чехії Sazka й отримання британської лотерейної ліцензії вже під брендом Allwyn відбулися за рахунок кредитів російських державних банків. Зокрема, €640 млн у 2020 році.

Ніколи й нікому Росія не давала грошей просто так. І тому в мене питання до СБУ та РНБО: чому бізнес в Україні веде людина, яка отримувала від Росії мільярди? І чому їй у цьому допомагають люди з вищого щабля української влади?


Джерело: Назар Приходько / Facebook