Кремль сам із собою зіграв злий жарт. Нова хвиля переозброєння доб'є економіку Росії

Останнім часом ми сприймаємо новини зі США через призму "що і коли". Тобто яка зброя й у які терміни нам надійде. І це пріоритет номер один, звісно, разом зі зростанням санкційного тиску на РФ. За цим втратилася дуже важлива дискусія, яка ведеться саме зараз у США. І яка може стратегічно вплинути на їхню позицію.

Декілька тижнів тому три керівники комітетів Конгресу США (усі республіканці, адже вони мають зараз більшість у Конгресі) направили американській адміністрації лист із проханням висловити думку, чи порушує РФ Договір про контроль над стратегічними озброєннями. Через небажання допускати інспекції на свої ядерні об'єкти і навіть відмову проводити консультації, як передбачено договором. Відповідь очевидна – порушує. І саме так відповів Держдепартамент США.

Причина російської поведінки теж очевидна – залякати Захід неконтрольованим зростанням ядерної загрози. У Москві добре розуміють, що вони можуть використати поновлення співпраці за договором як розмінну монету. Але лист конгресменів – найкращий доказ тому, що Кремль сам із собою зіграв злий жарт. Більше того, це йому буде дуже багато коштувати. Адже якщо Росія порушує договір, то США і союзники мають реагувати – відсутність реакції буде виявом слабкості і навіть безвідповідальності.

Один із видів реакції – це додатковий тиск на РФ, тобто спеціальні санкції.

Інший – інвестувати в нові технології ядерного стримування. Нова хвиля переозброєння остаточно доб'є російську економіку під санкціями, і тоді в Росії лише два основні варіанти: колапс або велика Північна Корея. Зрештою, СРСР розвалився за схожим сценарієм.

Звичайно, договір укладений між США та РФ і рішення щодо подальших дій прийматиметься у Вашингтоні. Але без консультацій із союзниками не обійтися. І ми теж маємо моральне право на те, щоб наша думка була почута. Не тільки через війну, а й хоча б тому, що ми від ядерної зброї відмовилися й отримали непрацюючий Будапештський меморандум. І дії США щодо договору впливатимуть на стратегію і тактику нашої війни.

Результатом має стати наша серйозна дискусія зі США, яка виглядатиме як нова спільна стратегія стримування РФ. У тому числі ядерного – у Росії потрібно забрати останній важіль.

Джерело: Pavlo Klimkin / Facebook

Контекст:

Договір про заходи щодо подальшого скорочення та обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО-ІІІ) набув чинності 2011 року. Він передбачає скорочення США та РФ ядерних боєзарядів до 1550 одиниць, міжконтинентальних балістичних ракет, балістичних ракет для підводних човнів та важких бомбардувальників – до 700 одиниць. Договір був розрахований на 10 років із можливим продовженням ще на п'ять. Згідно з договором, США та РФ дозволено проводити інспекції об'єктів озброєнь одне одного, але із 2020 року їх було припинено через пандемію COVID-19.

Термін дії угоди СНО мав скінчитися 5 лютого 2021 року, але уряди двох країн оголосили про п'ятирічне продовження за два дні до цього останнього терміну.

8 серпня РФ повідомила США, що тимчасово відмовляється від інспекцій своєї ядерної зброї.