Один iз докорiв мого сумлiння – я дуже мало дотримуюсь своє‎ï обiцянки писати листи ув'язненим

Народний депутат Надія Савченко у своєму блозі на сайті "ГОРДОН" зазначила, що досі отримує листи підтримки, які допомагають їй, "коли свої б'ють так, як колись били чужі".

Давно не писала нiчого на сайт Гордона. Якось не було натхнення. Було що сказати, але не лежала душа викласти це на паперi... На цьому ресурсi я не пишу як полiтик Надія Савченко, я пишу як людина, українка на iм'я Надія. ‎Звичайнi людські переживання, про якi я не говорю як полiтик, я можу розказати тут як проста людина.

Одним iз докорiв мого сумлiння є те, що я дуже мало дотримуюсь своє‎ï обiцянки писати листи ув'язненим. Я iнодi пишу, але не кожному й не часто. Виявилось, що це не так легко, i навiть не через брак часу. Просто iз в'язницi писати листи на волю менi було значно легше. Там я не вiдчувала провини перед тими, у кого доля легша, а тепер вiдчуваю тягар на душi за те, що не можу допомогти так швидко, як би хотiлося, тим, у кого доля виявилася важчою за мою...

Нещодавно був черговий етап однієï великоï всесвiтньоï акцiï, яка щоразу має рiзнi назви, органiзовує‎ться рiзними людьми, але має єдину мету – пришвидшити звiльнення українських полонених і полiтв'язнiв. Ми знову з друзями писали листи нашим хлопцям у росiйськi в'язницi.

Я знаю, що не всi люди, що в неволi, люблять писати вiдповiдi на листи.‎ Та й отримувати листи декого в неволi просто дратує та втомлює.

Мене теж iнодi втомлювало, коли залишилося мало душевних сил. Але здебiльшого листи були мало не єдиним пришвидшенням часу в камерi-одиночцi. I менi листи допомагали.‎

Отож сподiваюся, що тi листи, що ми нещодавно написали, допоможуть нашим не впасти духом, не зневiритися та вiдчути, що про них не забувають, ïх не кидають!

Листи й тепер менi допомогають. Коли важко, коли спотикаєшся, а своï б'ють так, як колись чужi били... Люди нiби вiдчувають i пишуть менi листи пiдтримки. Пишуть тi, що колись писали у в'язницю, i тi, що ранiше не писали нiколи, але десь у життi зi мною перетиналися, чи навiть тi, що мене нiколи не знали та нiколи не писали менi ранiше.

Я вдячна вам за цi листи та дуже цiную вашу людянiсть, а iнодi й хоробрiсть. Бо написати листа пiдтримки вже не бранцi Кремля та Герою України Надіï, а токсичному полiтику Надіï Савченко – це iнодi буває небезпечно для людини...

‎Моï листи з в'язницi часто публiкували. Сьогодні я хочу опублiкувати кілька листiв, що надiйшли до мене вже на волi. Хочу з вами подiлитися кількома iсторiями та думками людей. Не заради бахвальства, щоб показати, що маю пiдтримку, а щоб ви могли почути iншу думку та глибину думки людей, якi менi пишуть.

Перша iсторiя така. Мені у в'язницю писав один чоловiк. Вiн росiянин, але вже давно живе у США. Листуючись із ним, ‎я зрозуміла, що не всi росiяни народжуються рабами...
Цитую його останній лист до мене. Сподiваюсь, ви вiдчує‎те вроджений веселий гумор цiєï людини, який допомогав i допомогає менi витримати тяжкi випробовування в життi.

"Оружие политика – Слово.
Ты – удивительная девушка, цельная личность и воин от Бога, 
И не политик :))))
Но для приличного человека это скорее комплимент.
Было бы странно ожидать фонтаны красноречия вот того, кто сделал себя молчанием, одиночеством и голодом. 
Свой Небесный бой Ты выиграла блестяще.
А больше всего я люблю тебя за то, что в конце Ты сломала правила жанра – не умерла, а выбрала жизнь. Чем, конечно, до глубины души оскорбила всю добропорядочную публику:)))))
Они ведь так умеют любит мертвых:))))
А то, что на их глазах произошло чудо и Ты жива – это так "неприлично"!
Лично я безумно рад, 
Мне нравится фраза из фильма "Обыкновенное Чудо":
"Стыдно убивать бесстрашных и горячих, чтобы расшевелить трусливых и холодных"

Удачи Тебе!"


‎Друга iсторiя. Наступний лист уразив мене своєю приємною несподiванкою та поряднiстю людини. Надійшов вiн менi на офiцiйну пошту народного депутата у Верховну Раду.

Це сталося пiсля мого вiзиту до Миколає‎ва, де правокатори вiд мiсцевого осередку партïï "Батьківщина" спробували сформувати суспiльну думку, що АТОшники проти Надії Савченко, кинувши в мене яйцями та розповiдаючи на камери брехливi iсторiï, що, визволяючи мене з полону, загинули хлопцi з 80 ОДШБр. Насправдi ж вони загинули до того, як я пiшла в дорозвiдку та потрапила в полон.

Але зараз я хочу написати не хронологiю того бою, я вже описала ïï у своïй книзi "Сильне iм'я Надія", яку написала у 2015 році, ще перебуваючи у в'язницi. Вона є у вiльному доступi в iнтернетi, і кожен охочий може ïï прочитати та знайти в нiй вiдповiдi на всi своï запитання, а не слухати та переказувати плiтки.

‎У цiй iсторïï я хочу написати вам про вчинок людини. Пiсля широко розкручених в iнтернетi вiдео мого вiзиту до Миколає‎ва менi написав один із тих вiйськових, хто був тодi в бою 17 червня 2014 року пiд Металiстом. Його лист я процитую, замiнивши поясненнями всю iнформацiю, розголошення якоï може завдати шкоди людинi та розголосити вiйськову таємницю.

‎Я хочу лише донести до вас суть тих слiв, якi допомогають менi триматись у тяжкi хвилини. I дякую автору цих слiв за правду та за офiцерську честь!

"Пишу не со своей почты. Своей пока нет. Хотел сказать спасибо за помощь моим пацанам под Металлистом. Ты их мотала в зеленке. Спасибо за "позивний хлопця, якому я віддала свій жгут, надаючи першу медичну допомогу". (прізвище й ім'я командира, який написав мені цей лист) (підрозділ, який приймав участь в бою під Металістом 17 червня 2014 року) 80-ї ОДШБр. Держись!"

Отакий короткий, але такий по сутi лист офiцера офiцеру.‎ I не кожному зрозумiти, як багато означають цi слова...‎

Честь имею!

‎Вiрш людини, що не народилася рабом у Росiï.

Джерело: "ГОРДОН"