Мама померлого героя хоче внука, схожого на сина. Але забір його біоматеріалу заборонений без нотаріального документа

Фото: Сергій Риженко / Facebook

"Я хочу внука, схожого на сина…" Це каже мама Героя, син якої з пораненням голови (кома 3), знаходиться в реанімації Мечникова.

На КТ – вторинна ішемія головного мозку.

Нейрохірурги, як кришталеву вазу, обдивляються поранення, боячись кожним рухом привести до загибелі Героя. Прогноз, на жаль, невтішний – мозок помер.

Після пояснення наслідків поранення в мами й тата єдине прохання – дати можливість узяти пункцію сперми сина, щоб народилося нове життя.

Дівчина, з якою зустрічався Микола – поранений Герой, погоджується виносити й народити дитину.

Мама гладить свою дитину, не вірячи, що його врятувати неможливо.

Зібрали великий консиліум за участі юристів.

Питання використання біоматеріалу в разі загибелі було й залишається юридично сірою зоною.

У жодному законі не прописані ні дозволи, ні заборони.

Тому зазвичай під час кріоконсервації клініки підписують якомога більше дозвільних документів: по-перше, матеріальну довіреність на дружину або конкретну партнерку, якій чоловік надає право скористатися його біоматеріалом, паралельно в договорах теж прописують варіанти, хто може розпоряджатися біоматеріалом у разі втрати дієздатності людини.

Найвідповідніший варіант унормувати питання пропонує законопроєкт від 30 січня 2024 року №10448.

На цьому наголошують в Українській асоціації репродуктивної медицини. Згідно з документом, біоматеріал зберігатимуть три роки в разі загибелі власника.

Тут врахована й остання воля померлого у вигляді уніфікованої заяви, і вносять революційні зміни у процес визначення походження дитини, і прибирають ганебну норму про утилізацію репродуктивних клітин військовослужбовців.

Варіанти успадкування й донорства біоматеріалу не спрацюють, як треба, адже, наприклад, якщо розглядати варіант зі спадком, наречена пацієнта входитиме аж до четвертої черги на спадок, а варіант донорства не підійде частині пацієнтів – тим, у кого немає власних дітей, оскільки це одна з головних в Україні вимог на донорство сперми.

На жаль, у разі відсутності нотаріального документа забір біоматеріалу та його використання заборонені.

Дуже хочемо, щоб усі матусі, усі жінки важкопоранених Героїв мали право і змогу народити маленького українця та зберегти династію відважних воїнів.

Ім'я вигадане, все інше – правда сьогодення.

Джерело: Сергій Риженко / Facebook