"Путін перевів російську економіку на воєнні рейки". Нісенітниця, воєнні рейки мають не такий вигляд. Але він витрачає на війну купу бабла, це правда

Фото: Шрайк / Telegram

"Економіка 2 в 1"

Після чергового підвищення головної ставки російським Центробанком послухав-почитав різного на цю тему. Досить цікава в них ситуація.

Часто чую "Путін перевів російську економіку на воєнні рейки". Це, звичайно, нісенітниця, воєнні рейки мають не такий вигляд. Але Путін витрачає на війну купу бабла, це правда. Навіть три купи.

Одну купу ввалюють у виробництво й відновлення озброєнь. Здебільшого завдяки цьому й ідуть рапорти про зростання російської економіки. От тільки економічний зміст цих витрат приблизно такий самий, як у вливанні грошей у виробництво самоварів із метою їхнього негайного викидання у прірву. Тому що всі ці танки, БТР і гаубиці вирушають на фронт, де й залишаються, аж ніяк не впливаючи на економічний розвиток.

Іншу купу ввалюють у рекрутинг новобранців. Це можна порівняти з виплатами громадянам за скоєння самогубства. Гроші крутяться, родичі разово багатіють, економічного сенсу мало.

Ну і третя йде на супровід бойових дій. Це дуже й дуже дорого.

Зараз російська економіка поділена на дві: одна звичайна, друга воєнна.

І воєнна економіка породжує дикі перекоси. Персонал вимивається зі звичайної частини економіки, хтось іде на фронт, хтось – на військовий завод, хтось тікає з країни. Зарплати у звичайній економіці зростають невиправдано високо через планку, поставлену військовими зарплатами й виплатами, що прибиває ефективність бізнесу. Вал бабла з воєнної частини перетікає у звичайну, де не знаходить достатньої кількості товарів і послуг, що породжує інфляцію. Це називають перегрівом економіки, за яким зазвичай іде криза.

І, щоб уникнути цієї кризи, Центробанк щоразу підвищує головну ставку. Зазвичай це працює – гроші стають дорожчими, кредитів стає менше, депозитів більше, "зайві" гроші йдуть з обігу, інфляція знижується.

Але у РФ проблема у воєнній економіці, а високою ставкою лікують звичайну. Це ніби було поранено праву руку, а джгут накладали на ліву. Центробанк не може вплинути на воєнні витрати, і вони й далі литимуться річкою, а отже, перекоси нікуди не подінуться.

Тим часом санкції й далі сиплять пісок у колись налагоджений механізм експорту й імпорту.

Загалом ситуація в російській економіці залишається нездоровою, і залишатиметься такою, поки зберігаються божевільні воєнні витрати й тримаються санкції.

Я, звичайно, сподіваюся, що рано чи пізно ...бане, але прогнозувати нічого не будемо, спокійно спостерігатимемо.

Джерело: Шрайк / Telegram

Опубліковано з особистого дозволу автора