За вісім місяців 2024 року, які залишилися, ми отримаємо від США зброї більше, ніж за весь 2022-й або весь 2023 рік

Фото: detector.media

Скільки ми можемо отримати зброї завдяки проєкту, ухваленому Палатою представників? Коротко – за трьома програмами приблизно $27 млрд, що більше, ніж у попередні роки.

Тепер пофантазуймо – а за який період ми отримаємо все це щастя. Формально цей проєкт мали ухвалити перед початком нового фінансового року – до 1 жовтня 2023-го. І знову-таки формально він призначений на рік – до 1 жовтня 2024-го. Але в реальності його ухвалили тільки зараз, за більше ніж за пів року.

Натомість коли ухвалять наступний бюджет допомоги Україні і чи ухвалять його взагалі – повністю в тумані.

5 листопада у США вибори. Вибори президента, вибори Палати представників, вибори 1/3 Сенату. За їхніми підсумками буде зрозумілим розклад, де в кого влада.

Що ближчими будуть вибори, то сильнішою буде шиза. Тож на ухвалення нового бюджету допомоги Україні до листопада розраховувати не варто.

Після виборів і до кінця 2024 року допрацює нинішній склад Конгресу, але не впевнений, що й у цей відрізок щось вийде.

Усе це наштовхує мене на думку, що $27 млрд Байден розтягне до кінця 2024 року (авжеж, так можна). Тобто за вісім місяців 2024-го, які залишилися, ми отримаємо зброї більше, ніж за весь 2022-й або весь 2023 рік.

А далі – як карта ляже.

Найімовірніше, у Палаті представників більшість здобудуть демократи, а от Сенат буде під республіканцями. Тобто навіть якщо Байден переможе, ситуація може перевернутися: Палата ухвалюватиме проєкти допомоги, а Сенат – їх валитиме.

Тут відіграє роль ще й те, що проукраїнський лідер сенаторів-республіканців Мітч Макконнелл уже не буде їхнім лідером 2025-го. Шкода, але дідусь реально старенький. А чи не забракне новому лідеру адекватності й сміливості протягувати допомогу Україні – питання.

Ну, а якщо президентом стане Трамп...

Отже. 2024 року американська військова допомога буде повноцінною, і навіть більшою, ніж у минулі роки. А що буде після, дізнаємося після.

Джерело: Шрайк / Telegram

Опубліковано з особистого дозволу автора