Західні країни застосовують до Росії "тактику салямі", роблячи багато дрібних кроків. Кремлівського щура треба варити повільно

Фото: ЕРА

У чатику згадали вже підзабуту тему ескалації з боку Росії. І в мене з'явився шанс сяйнути математичною освітою.

Здивування викликає ілюзорний парадокс західні посадовці часто посилаються на якусь ескалацію, але водночас розвідки стверджують, що ймовірність застосування Росією ядерної зброї є дуже низькою. То в чому ж річ?

Передусім так і є ідеться про ядерну зброю. Решту варіантів ескалації від [президента Росії Володимира] Путіна ми вже бачили.

Але чому її треба боятися, якщо ймовірність низька? Тут нам допоможе математика.

Уявіть, що вам пропонують зіграти на рулетці в таку гру: якщо кулька опиниться в секторах 1–36, ви отримуєте $10, а якщо випаде зеро, із вас $1000.

Зіграєте в цю гру? Адже шанс випадання зеро всього 1 із 37, або 2,7%, а шанси виграти десятку аж 36 із 37, або 97,3%?

Вам світить гарантована десятка, хіба ні?

Нумо перевіримо. Є така річ, як математичне очікування. Це результат "зважування" ймовірних підсумків відповідно до їхньої ймовірності. Рахуємо.

10х0,973-1000х0,027=-17,27

Тобто маточікування одного раунду гри програш $17 із гаком. Великий розмір програшу переважує його малі шанси. Такі правила для вас однозначно збиткові. У цю гру не варто грати.

Так само і з ескалацією. Маленьку ймовірність треба розглядати з огляду на серйозність імовірних наслідків.

Тому західні країни застосовують щодо Росії "тактику салямі" (що іронічно), роблячи багато дрібних кроків, розтягнутих у часі, кожен із яких не призводить до тієї самої ескалації.

Джерело: Роман Шрайк / Telegram

Опубліковано з особистого дозволу автора

Блог відображає виключно точку зору автора. Редакція не несе жодної відповідальності за зміст та достовірність матеріалів у цьому розділі.