Американська розвідка вважає малоймовірним застосування Росією ядерної зброї під час війни проти України

Ядерні погрози звучали від перших осіб Росії
Фото: ЕРА (архів)
Імовірність застосування Росією ядерної зброї під час війни проти України – низька, заявила 4 травня на засіданні комітету Сенату США у справах збройних сил голова американської Національної розвідки Авріл Гейнс. Про це повідомляє Reuters.

Гейнс наголосила, що "дуже малоймовірно" – це поточна оцінка, попри російське "брязкання зброєю" у минулому і "тяжкі втрати" російських окупантів під час вторгнення в Україну.

Агентство звернуло увагу, що президент РФ Володимир Путін "неодноразово попереджав" про готовність використати російський ядерний арсенал для захисту своєї "територіальної цілісності", а в лютому глава Кремля оголосив про зупинення Росією участі в новому Договорі про скорочення наступальних озброєнь (СНО).

Війна Росії проти України. Головне (оновлюють)

Контекст:

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24 лютого 2022 року представники російського політикуму неодноразово говорили про можливість застосування ядерної зброї.

Зокрема, у вересні Путін заявив про готовність застосувати ядерну зброю в разі загрози територіальній цілісності Росії, але пізніше сказав, що Росія "ніколи не говорила" про можливе застосування своєї ядерної зброї, а "тільки натяками відповідала". Погрози звучали й від експрезидента Росії, нинішнього заступника голови Радбезу РФ Дмитра Медведєва.

Президент України Володимир Зеленський сказав, що не вірить у те, що РФ застосує ядерну зброю.

У Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України повідомили, що українська розвідка постійно відстежує переміщення всіх носіїв ядерної зброї у Росії.