Авторам законопроєкту "Про медіа" не потрібна якась там Директива ЄС. Їм просто потрібне прикриття для блокування сайтів без рішення суду

Фото: Тетяна Котюжинська / Facebook

Верховна Рада планує підтримувати все більш одіозні законопроєкти. "Під шумок" війни і "незламність" євроінтеграції (таке враження, що до вступу до ЄС це вже не має жодного відношення), на цьому тижні (тобто сьогодні-завтра) "нова більшість" голосуватиме за закон про медіа.

Тексту законопроєкту, опрацьованого комітетом після другого читання, на сайті ВР немає, тому яку версію закону про цензуру голосуватимуть, ми не дізнаємося – можливо, уже по факту, якщо депутати опозиції опублікують.

Єврокомісія, яка оцінила законопроєкт лише на відповідність Директиві, вказала на зауваження, які, очевидно, більшість змінювати не буде: Нацрада не професійна і не незалежна (ми ж знаємо, вона просто "незламна"). ЄК у висновку прямо вказує, що обрання Нацради є виключно політичним і це не відповідає Директиві. Хоча Потураєв і компанія стверджували, що саме експерти змушують їх відмовитися від конкурсних комісій із відбору членів Нацради і саме європейські експерти змушують дати абсолютну свободу президенту призначати, кого він вважає за потрібне.

Висновок ЄК також спростовує другу брехню авторів проєкту: співрегулювання ЄК вимагає посилити, надавши їм право приймати рішення, а не право дорадчого голосу. Автори ж брехали, що це вони відстоюють унікальне співрегулювання з дорадчим голосом, а експерти ЄК проти цього! У висновку зазначено, що регулятор має право втрутитися тільки після співрегулятора, який має приймати рішення.

І, мабуть, уже зовсім не цікаві деталі: терміни закону "Про медіа" не відповідають Директиві, і це становитиме проблему. Але навіщо авторам закону про цензуру якась там Директива ЄС? Їм просто потрібно прикриття для блокування сайтів без суду, для листів у соцмережі про блокування акаунтів і каналів, для вимкнення медіа під час виборів "на підставі закону".

А що ж сказали експерти про порушення принципу свободи слова, може, "хароший закон нада брать"? Вони написали, що про ці порушення йдеться у висновку Ради Європи, але його ми не побачили, бо його опозиція не опублікувала.

Джерело: Тетяна Котюжинська / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора