На Донбасі наші хлопці тримають фронт під гаслом "ні п'яді української землі ворогові". Дико, коли російським банкам продають землю в Києві

Російські банки системно намагаються отримати у власність не просто нерухомість, а земельні ділянки в різних регіонах України, зазначив нардеп від "Народного фронту", координатор "Інформаційного спротиву" Дмитро Тимчук.

Щодо заборони російським держбанкам отримувати у власність українську землю.

Сьогодні в залі Верховної Ради було озвучено мій депутатський запит до секретаря РНБО. За три тижні закінчується дія санкцій, запроваджених РНБО проти чотирьох банків, де є російський державний капітал, – "Сбербанка", "Промінвестбанку", ВТБ і "БМ Банку". Їм заборонено виводити капітал на користь пов'язаних із банками осіб. Читай – на користь Кремля.

Це абсолютно логічний захід, який мають продовжити. Тому що ці та інші установи виконують роль фінансової зброї Путіна у війні не тільки проти України, але й проти всього вільного світу. Однак зазначених обмежень явно недостатньо.

За даними групи ІС, останнім часом набувають системного характеру спроби російських банків отримати у власність не просто нерухомість, а земельні ділянки в різних регіонах України. Один із найпоширеніших механізмів – це передання на користь банку заставного майна, скажімо, промислових підприємств, житлових або комерційних будівель. Після чого це майно "розщеплюють" на земельну ділянку та будівлі. І банк докладає зусиль, щоб стати власником насамперед землі.

Рахунок іде вже на сотні гектарів у межах міст. Я навів лише кілька прикладів, де вже застосовують або є ризик застосування такої схеми. Наприклад, у Києві в заставі у "Сбербанке" є завод "Росинка", а це 31 га землі, у Білій Церкві – завод із виготовлення гумотехнічних виробів (30 га), у Харкові – коксохімічний завод (16,7 га), в Одесі – готель "Чорне море" на вулиці Рішельєвській, у Мукачевому – кондитерська фабрика (2 га землі), у Херсоні – п'ять великих торгових центрів та магазинів тощо. Маса промислових об'єктів у заставі у "Промінвестбанку".

Концентрація української землі фактично в руках держави-агресора є дуже дивною в умовах війни. Тому що цю власність може бути використано для будь-яких провокацій і дестабілізації. До того ж, якщо на Донбасі наші хлопці тримають фронт під гаслом "ні п'яді української землі ворогові", то продавати цьому самому ворогові землю в Києві – ну, дико ж, погодьтеся.

У зв'язку з чим пропоную заборонити фінансовим установам, де є державний капітал держави-агресора, отримувати у власність, користування, заставу, іпотеку земельні ділянки. Розраховую, що РНБО, НБУ та інші компетентні відомства оперативно відреагують і вживуть дієвих заходів.

Джерело: Дмитрий Тымчук / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора