Україна або буде в НАТО в найближчі роки, або повернеться до РФ, яким би дивним це не виглядало

Фото: Валерій Чалий (Valeriy Chaly) / Facebook

Стосовно членства України в НАТО. Є одна принципова помилка, яка досі притаманна аналітикам і стратегам Заходу. Вони вважають, якщо Україна не стане членом НАТО в найближчі роки – тоді все ж таки залишиться буферна зона між Альянсом і РФ, яка триматиме безпечну територіальну дистанцію від прямих загроз для них.

Хотів би їм нагадати, що...

По-перше, буферні, сірі зони – це нестабільна ситуація, яка дуже швидко може змінитися. Свіжий приклад – Білорусь, територію якої вже важко вважати буферною зоною для країн НАТО від російських загроз.

По-друге, процеси країн інтеграції до НАТО і ЄС можуть бути і зворотними. Свіжий приклад – Грузія, яка на наших очах розвертається дуже швидко до РФ, незважаючи на попередню війну й окупацію частини її території.

По-третє, порушення міжнародного права і вихід із багатьох угод, що накладали певні обмеження на розташування збройних сил у Європі разом із новими технологіями, скорочують дистанцію. Свіжий приклад – безпілотні летальні системи, які вже мають, по суті, стратегічну дальність.

Тому, якщо дивитися на ці свіжі приклади, то напрошується прямий висновок про найбільш вірогідний сценарій: Україна або буде в НАТО в найближчі роки, або повернеться до РФ, яким би дивним це зараз не виглядало.

Буферною зоною з багатьох об'єктивних причин Україна вже не буде. І ніякі концепції нейтралітету тут уже не допоможуть.

Перечитуйте і прислухайтеся до мудрого Генрі Кіссінджера, який, попри попередню багаторічну позицію, змінив свою думку в нових умовах російської війни проти України й чітко обґрунтував: Україна має бути всередині Альянсу, а не поза НАТО!

Джерело: Валерій Чалий (Valeriy Chaly) / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора