2022 року Україна хотіла вирішити питання Придністров'я, але молдовани навіть думати про таке відмовилися. Тепер ситуація стала значно гіршою для всіх

Фото: Victor Andrusiv / Facebook

Придністров'я.

Сьогодні увага прикута до Придністров'я ("ПМР"), де планується з'їзд усіх депутатів. За одним зі сценаріїв вони можуть звернутися до Путіна прийняти їх у РФ чи проголосити референдум. Я думаю, що такого не буде, але подібний сценарій відкриває ще одну точку європейської слабкості й можливості для Путіна.

Давайте уявимо, що це дійсно відбувається і Путін приймає їх до складу РФ. Наступним кроком "ПМР" оголошує "СВО" в Молдові по "денатофікації" Санду і розпочинає вторгнення. Попри те, що сили Тирасполя дуже слабкі (десь до 10 тис. особового складу з резервістами, 50 танків, із яких більше половини не робочі), Кишинів навряд чи щось зможе протиставити. Особливо в умовах, коли проросійські настрої сильні й усередині Молдови. Я не буду тут прогнозувати результат, бо особливо немає значення, захопить "ПМР" Молдову чи ні, значення має сам факт нового конфлікту біля наших кордонів і в Європі.

Для Путіна такий сценарій несе дуже багато переваг. По-перше, ми будемо змушені відреагувати на нього, посилюючи наші прикордонні угруповання з Молдовою. А це додаткове відтягнення наших ресурсів і сил, що ще більше нас ослабить. По-друге, він продемонструє чергову неспроможність Європи і США якось відреагувати. Зрозуміло, що жодних підстав втручатися в цей конфлікт у них не буде. Румунія самостійно не ризикне вступати в конфронтацію з Росією. По-третє, Путін – єдиний, хто це може зупинити і знову підніметься питання необхідності переговорів із ним.

Скоріше за все, цього не станеться. Але, як бачимо, ця ситуація є для Путіна додатковим козирем, і походити ним він може будь-коли. Зрештою, сама загроза такого ходу вже буде на багато що впливати.

До речі, у 2022 році, коли придністровські сили провокували нас, на повному серйозі розглядався варіант нашого входу туди, але виключно за зверненням Молдови. Звісно, нас цікавив у першу чергу склад у селі Ковбасна, один із найбільших в Європі, і російські солдати – приблизно 1700 осіб, але паралельно можна було швидко вирішити проблему цього замороженого конфлікту. Молдовани навіть думати про таке відмовились. Тепер ситуація стала значно гіршою для всіх.

Джерело: Політика Андрусіва / Telegram

Опубліковано з особистого дозволу автора