У Зеленського два шляхи. Або Коломойський, "русский мир" і авторитаризм, або єдність країни і припинення війни з політичними опонентами

Фото: Viktor Taran / Facebook

Політичний консенсус головних політичних гравців дасть змогу президенту України Володимирові Зеленському стабілізувати ситуацію й урятувати країну від колапсу, вважає політолог Віктор Таран.

Політичним майстер-класом, який сьогодні продемонстрували в Раді Зеленському, задоволений. "Європейська солідарність" та "Голос" демонстративно допомогли зняти міністра фінансів і главу МОЗ і завалили всі інші призначення, а також зміни до бюджету.

Тепер країна в епоху медико-фінансової кризи без міністрів фінансів, охорони здоров'я та оновленого антикризового бюджету (сьогодні Рада із другої спроби призначила Марченка новим міністром фінансів, а Степанова – міністром охорони здоров'я.  – "ГОРДОН"). Тільки не виніть у цьому ЄС та "Голос". Питання не до них.

Чому? Усе просто. Зеленський має, нарешті, спуститися з політичного Олімпу і визначитися, із ким він.

Є два шляхи.

1. Коломойський, "русский мир" і авторитаризм. Тоді – дефолт, беремо кошти в Росії. Не ухвалюємо антиколомойський закон, не запускаємо ринку землі і намагаємося стабілізувати ситуацію авторитарним режимом, у тому числі шляхом політичного переслідування опонентів.

2. Шлях до єдності країни. Зеленський має припинити війну з усіма політичними опонентами. Припинити політичні переслідування проти ексчиновників та лідерів Майдану (кримінальні – продовжуйте, але тоді потрібно і по своєму оточенню пройтися, почати, наприклад, із Єрмака). Формування уряду народної довіри, куди ввійдуть представники "ЄС", "Голосу", "Батьківщини" та експертних і професійних груп (наприклад, профспілки). Визнати, що на сході війна з Росією і припинити її шляхом "просто припинити стріляти" не вийде.

Політичний консенсус ключових політичних гравців дозволить стабілізувати ситуацію й урятувати країну від колапсу.

Часу обрати шлях у Зе дуже мало. До кінця тижня. Навіть менше. Далі з великою ймовірністю підуть незворотні процеси, які задіють, у тому числі, міжнародні гравці.

Спостерігаймо, який шлях він обере і чи сприйме цей шлях проактивна частина суспільства.

Джерело: Viktor Taran / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора