Зеленський вирішив різко змінити тактику щодо нормандського формату, тому що не хоче чекати на зміну настрою в Путіна

Фото: Владимир Фесенко / Facebook

Якщо президент України Володимир Зеленський проведе перемовини з лідерами Німеччини та Франції, президенту РФ Володимирові Путіну доведеться долучитися до перемовного процесу, вважає політолог, голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

9 березня, після того, як президент Зеленський озвучив ініціативу про двосторонні зустрічі з лідерами країн нормандського формату, розпочалася дискусія про те, для чого все це роблять. Природно, як це в нас часто буває, з'явилися й конспірологічні припущення, що, мовляв, усе це тільки для того, щоб зустрітися з Путіним. Безглуздо в чомусь переконувати чи відмовляти прибічників конспірологічних версій. Я просто сформулюю своє уявлення про причини такої ініціативи президента Зеленського.

Річ у тім, що з минулого року фактично заблоковано перемовини в нормандському форматі. Сталося це внаслідок дій Росії. Це улюблена тактика Росії – блокувати перемовний процес, вимагаючи односторонніх поступок від України. До того ж у Кремлі були роздратовані непоступливістю Зеленського. І треба було продемонструвати своє невдоволення. Друга причина блокування перемовин із боку Росії – прагнення примусити Україну до прямих перемовин із проросійськими бойовиками ОРДЛО. Але й цей план у Кремля не спрацьовує.

Зеленський неодноразово намагався поновити перемовини в нормандському форматі. Максимум, що сталося, – це поновлення перемовин на рівні помічників лідерів країн нормандського формату. Але Росія і їх заблокувала. Меркель у грудні минулого року в розмові з Путіним наполягла на новій зустрічі помічників лідерів країн нормандського формату. Така зустріч відбулася 12 січня 2021 року, ні про що суттєве тоді домовитися не вдалося, тому вирішили зустрітися наприкінці січня. Але Росія знову заблокувала перемовний процес на цьому рівні. Навіть більше, Росія і проросійські бойовики в січні почали загострювати воєнну ситуацію на Донбасі.

Але Зеленський нетерплячий. Він не хоче чекати на зміну настрою у Путіна, тому вирішив кардинально змінити тактику. Як то кажуть, "не києм, то палицею". Якщо не вдається зібрати четвірку лідерів за одним столом, тоді треба використати механізм двосторонніх перемовин. Таку практику, до речі, регулярно використовували й раніше. З урахуванням пандемії, найімовірніше, ітиметься про двосторонні телефонні перемовини. Але якщо з'явиться можливість, то можуть бути й очні зустрічі лідерів. Чи буде розмова з Путіним? А це залежить від Путіна. Він любить повикаблучуватися. Але якщо відбудуться перемовини Зеленського з Меркель і Макроном, то й Путіну доведеться долучитися до перемовного процесу. І, звісно ж, перемовинам лідерів країн нормандського формату передуватимуть робочі зустрічі та консультації їхніх помічників.

Про що будуть перемовини? По-перше, треба домовитися про поновлення режиму припинення вогню на Донбасі. Ось уже два місяці як проросійські бойовики з російською участю відновили обстріл українських позицій, снайперську і мінно-диверсійну війну. Тенденція загострення воєнної ситуації на Донбасі дуже тривожна. По-друге, треба обговорювати нові ініціативи щодо реалізації Мінських угод, про які сказав Андрій Єрмак. І це буде головною інтригою перемовного процесу найближчими місяцями.

Джерело: Владимир Фесенко / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора