Право на кондиціонери: чи потрібне повернення обов'язкового декларування доходів "Укренерго"?

Юрій Корольчук: Складається враження, що "Укренерго" і його керівництво – це вельможі, пани й королі, а решта народу – челядь і холопи
Фото: oboz.ua

Українці обливаються потом у спеку. "Укренерго" пиляє українців уже не за бойлери, а за використання кондиціонерів. Тим часом сам голова "Укренерго" Кудрицький, схоже, без докорів сумління користується кондиціонерами та з посмішкою дивиться на українців, які рахують зекономлені кіловати. Так для кого економили? Для кондиціонерів Кудрицького?

На такі думки наштовхують фото помешкання голови НЕК в інтернеті й різних Telegram-каналах. ЗМІ розкопали й оприлюднили фото будинку Кудрицького в Києві, на фасаді якого нарахували аж п'ять кондиціонерів. Офіційних спростувань інформації немає. На тлі постійних – я б навіть сказав, агресивних, – закликів "Укренерго" про економію, відповідальне споживання, небажане використання кондиціонерів тощо, картина досить красномовна: для когось обмежень немає.

Там узагалі ціла історія із покупкою будинку, заниженою в п'ять разів вартістю землі (500 тис. грн замість реальних 3 млн грн), запис активу на дружину, занадто "жирна" ціна будинку (12–16 млн грн). Розслідування OSINT-проєкту Blackosintbox про "справи побутові" Кудрицького є більше ніж показовим. Можете читати й робити висновки. Словом, Кудрицький усе зробив так, як не люблять наші партнери в Євросоюзі та США. Але чомусь його за це ніхто не звільняє.

Складається враження, що "Укренерго" і його керівництво – це вельможі, пани й королі, а решта народу – челядь і холопи. "Якщо в них немає хліба, нехай їдять тістечка!" Я так розумію, що саме цією відомою історичною фразою керується очільник "Укренерго" Кудрицький у своїх відносинах з українським суспільством.

Якщо слідувати антикорупційним розслідуванням останніх років в Україні, то це цілком готовий матеріал для відкриття кримінального провадження НАБУ й САП з огляду на невідоме походження коштів (Кудрицький звільнений від декларування, але про це нижче) на купівлю будинку й ухилення від сплати податків. Я взагалі дивуюся, що справ іще немає. Або ж вони є, і ми про це просто не знаємо.

Що ж до кондиціонерів, то як тут не згадати нещодавній скандал зі спробою правління "Укренерго" закупити в головний офіс "для потреб апарату управління" охолоджувального обладнання на 629 тис. грн. Після того, як на тендер звернули увагу ЗМІ, у Кудрицького одразу ж вийшли з комунікацією із загальним смислом, що "це не те, що ви подумали", а кондиціонери потрібні, щоб сервери охолоджувати, з'явилися захисники "Укренерго" і тендер скасували.

Я от сильно хвилююся, шановний голово "Укренерго", як там сервери, не перегрілися? Проте, як бачимо, Кудрицький дуже цінує прохолоду. І хоча з офісом не склалося, то хоча б на будинок одразу п'ять штук вдалося повісити.

Отож важко такі дії "Укренерго" й особисто Кудрицького назвати адекватними. Барометр цинізму й зухвалості керівника "Укренерго" давно вже перетнув "червоні лінії". Під час війни, у розпал енергетичної кризи, коли нищиться підзвітна Кудрицькому інфраструктура, країна сидить без світла й "лягають" бізнеси, чиновник (нехай це й державна компанія) організовує свій життєвий простір.

Ну що ж, народу України не вперше бачити таких "талановитих" голів правління, топменеджерів, чиновників, міністрів. Нахабство і зневага до суспільства обумовлені повною безкарністю. "Освоєні" мільярди на "захист" інфраструктури, бравурні заяви про "100-відсотковий захист" наприкінці минулого – початку поточного року й майже втрачена теплова генерація (100% "Центренерго" виведено з ладу). Відповідальних немає. Кубраков із Найємом хоча б у відставці.

А от Кудрицький, схоже, випромінює оптимізм і впевненість у тому, що звільнити його можна лише разом із прем’єром. Можливо, він навіть так і каже у своєму оточенні. Фраза класичного "чинуші": шеф нас не кине, ми не пропадемо, кондиціонери нам пробачать, усі разом перейдемо в якесь нове "Укркондиціонеренерго".

І важко в це не повірити, коли є висновки Державної аудиторської служби України про зловживання в "Укренерго" на 68 млрд грн, є низка кримінальних проваджень щодо розкрадання коштів держкомпанії – і жодних кадрових висновків.

Знову ж таки, українців цим не здивуєш. Якщо в когось злидні та збитки, то значить у когось – новий будинок і мільйонна зарплата. Це я згадав, що у квітні цього року чотири члени правління, включаючи голову "Укренерго" Володимира Кудрицького, розділили між собою 8,5 млн грн зарплатні й інших виплат. Скільки із цієї суми отримав Кудрицький – невідомо, бо на журналістський запит від ЗМІ "Укренерго" відповідало, що закон не зобов'язує їх розкривати зарплати "поосібно".

Зрештою, логіку впевненої поведінки й відчуття безкарності голови правління "Укренерго" можна легко пояснити. Це пов'язано з тим, що він звільнений від обов'язкового декларування статків. Відповідне рішення було успішно пролобійоване у 2019 році, коли Кабмін вирішив реорганізувати державне підприємство "Укренерго", перетворивши його на приватне акціонерне товариство з мажоритарним акціонером в особі Міністерства енергетики. Суть залишилась така сама – компанія в обох варіантах належить державі, але тепер "Укренерго" перетворилося на суб'єкт приватного права, а тому його топменеджери випали з переліку держслужбовців, які за законом зобов'язані декларувати свій майновий стан. Тому остання декларація керівників "Укренерго", в тому числі Кудрицького, датується 2019 роком.

Наразі в цій ситуації вважаю, що владі необхідно звернути увагу на "витівки Кудрицького". А прем'єр Денис Шмигаль і міністр Герман Галущенко мають ініціювати питання повернення обов'язкового декларування доходів і статків для "Укренерго". З огляду на мільярдні оборудки навколо компанії та діяльність її керівництва, необхідність цього назріла й перезріла.

Джерело: Yuriy Korolchuk / Facebook