Союзники все частіше подають сигнали Зеленському, що однієї героїчної риторики вже не досить. Варто перейти до менш яскравої, але більш системної роботи

Фото: Юрій Луценко / Facebook

Час вимагає змін!

Останнім часом західні союзники все частіше подають сигнали Зеленському, що однієї героїчної риторики вже не досить. В умовах розширення війни варто перейти до менш яскравої, але більш системної роботи.

Президент і його оточення демонструють образу на весь світ і регулярно запускають тези про готовність іти на вибори.

Формальна причина – завершення в березні п'ятирічної каденції президента. Реальна причина – розуміння, що після війни на відкритих і конкурентних виборах їм нічого не світить. Тому є бажання "зробити" українців ще раз у режимі воєнного часу.

Але останні результати опитувань серйозними агенціями показали, що українці втомилися від дилетантури "слуг".

Уже сьогодні відомий військовий лідер потенційно йде на президентську посаду з таким же рейтингом, як Зе. А в парламенті "слуги" взагалі набирають лише 20%.

І тим не менше я залишаюся на своїй позиції: проведення виборів у воюючій країні – дуже небезпечна затія.

Поділити армію на політичні уподобання – безумство. Перетворити перманентні тилові срачі на повномасштабне партійне протистояння – безвідповідально. Щодня росіяни збільшують потугу ударів по ЗСУ, а ми в цей час розгорнемо агітацію за і проти? Нонсенс.

У той же час вважаю недопустимим мовчки спостерігати некомпетентність і мародерство чинної влади. Це вже бачать усі, саме це є причиною скорочення західної фінансової й військової допомоги.

Можна погодитися, що це підігрівається Кремлем, але факт є фактом: зовнішня фінансова підтримка українського бюджету (яка на наступний рік складає приблизно 60%) підтверджена партнерами менше, ніж наполовину. Не реагувати на це – значить, зрадити ЗСУ.

Тож як змінити ситуацію без виборів?

Життя і до, і під час війни показало, що Зеленський не здатний проводити системні реформи. У його команди немає плану мобілізації суспільства й економіки на перемогу.

Тому вважаю, що президент має сконцентруватися виключно на виконанні конституційних обов'язків верховного головнокомандувача й керівництві зовнішньою політикою. Був би радий, якби він очистив свою команду від баласту, а решті заборонив лізти у військові й урядові справи.

Одночасно треба нарешті створити коаліцію єдності всіх проукраїнських партій у ВР і новий професійний уряд, яким не буде помикати глава президентської канцелярії та зборище його радників, рішал і мародерів. Бо нинішня імітація Кабміну не може розв'язати проблем країни, вона і є проблемою.

Уряд має очолити позапартійний технократ із правом самостійно формувати команду професіоналів.

Тільки так ми можемо відновити довіру з українським суспільством і Заходом. Тільки так ми зможемо почати налагоджувати вітчизняне виробництво зброї, енергетику, виконувати план інтеграції в НАТО і ЄС.

Як казала Аліса у Країні чудес: "Треба бігти з усіх ніг, щоб тільки залишитися на місці, а щоб кудись потрапити, треба бігти як мінімум удвічі швидше!"

Джерело: Юрій Луценко / Facebook