Тепер, якщо нардеп голосує не так, як хотілося б Зеленському, у президента є для нього три батоги: ГПУ, ДБР і НАБУ

Фото: Віталій Журавський / Facebook

Відбулося не скасування депутатської недоторканності, а її посилення – народні депутати ще більше залежатимуть від президента України Володимира Зеленського, вважає екснардеп Віталій Журавський.

Метою скасування депутатської недоторканності було те, щоб нардепи мали такі самі права і обов'язки, як і пересічні громадяни. Але виявилося, що депутати – окрема каста. Обіцяне – не реалізовано. Відбулося не скасування депутатської недоторканності, а її посилення. Згідно із внесеними в законодавство змінами, нардепа не можна притягати до відповідальності, коли він виконує свої обов'язки. А це п'ять років. Там же немає уточнення, що йдеться, наприклад, про повноваження в сесійній залі, в окрузі чи в комітеті.

Відомості вносить до єдиного реєстру досудових розслідувань генпрокурор. Тобто в нього тепер монополія на відкриття кримінальних проваджень щодо нардепів. І тільки з ним погоджуватимуть дозвіл на затримання, обшуки, обрання запобіжного заходу. А досудове розслідування щодо народних депутатів провадитимуть тільки ДБР і НАБУ, інші правоохоронні органи – ні. Хто призначає голів ДБР і НАБУ? Зеленський. Хто призначає главу ГПУ? Зеленський. Отже, якщо нардеп голосує не так, як хотілося б Зеленському, у президента є для нього три батоги: ГПУ, ДБР і НАБУ. Тепер нардепи ще більше залежатимуть від однієї гілки влади – президентської.

Ще одне цікаве нововведення – це клопотання, яке погоджує генеральний прокурор на початку досудового розслідування ДБР і НАБУ. І його розглядають за участю народного депутата. А слідчий суддя зобов'язаний заздалегідь попередити нардепа про розгляд зазначеного клопотання. Ну й уявіть: депутату надійшло повідомлення і наступного дня він захворів. А за ніч усе майно переписав на сина, доньку чи іншого близького родича. У такій ситуації правоохоронні органи будуть паралізованими.

Не на це сподівався народ. Його все ж надурили.

Джерело: "ГОРДОН"